első párlatverseny

2018.04.15. 15:30

Balaton Open: kizárólag nők bírálták a balatoni pálinkákat

Lezajlott a Balaton első, formabontó párlat és pálinka versenye Zamárdiban. A női bírálók határozottan, választékosan és profin értékeltek, így nem kérdés, hogy a kétkedések ellenére igazi siker lett a Balaton Open, amin csakis hölgyek értékelték a férfiasnak gondolt italokat.

Kolumbán Tünde

Aki bronzérmet kapott, kezdjen örülni. Aki ezüstöt, az kezdjen ugrálni. Aki aranyat nyert, tegye hamar a vitrinbe. Ezekkel a szavakkal összegzett Pach Gábor szervező, a Balaton Open pálinka és párlat verseny eredményhirdetésén és a záróbeszédből idézett mondatok valóban tükrözték a hölgyek szigorát.

– Huszonkilenc hölgy 130 mintát kóstolt kemény napi ütközetben egy új értékelési módszer alapján és több mint 1500 oldalnyi értékelés született – folytatta a pálinka zamárdi fenegyereke, aki szerint magyarországi párlatversenyen ilyen hosszan értékelő elemzés még nem született, mint a hétvégén Zamárdiban.

Mindez annak köszönhető, hogy a nők kifejező képessége kellően gazdag, nem beszélve arról az antropológiailag bizonyított tényről, hogy a gyengébbik nem szaglása és ízérzékelése is meghaladja a férfiak ezen képességeit. Itt az indok tehát arra, hogy a két pálinkafőző mester Pach Gábor és Aradi Péter miért szervezett rendhagyó pálinkaversenyt Zamárdiban, ahol csakis nők bíráltak ráadásul olyan méltatlanul mellőzött alapanyagokból készülő pálinkákat, mint az alma, a cseresznye, a kék szőlő vagy a törköly.

– Főként a cseresznye valamint a törköly iránt van egy nagyon rossz beidegződés a fogyasztókban, ami a 1960-70-es évekből maradt meg. Pedig nagyon szép pálinkákat, párlatokat lehet készíteni ezekből is, csak nem mindenki bűvészkedik annyit az alapanyaggal és szeretgeti eleget a gyümölcsöt – magyarázta Szőllősi Edit, a huszonkilenc bíráló hölgy egyike, aki szerint a nők különösen az illatokhoz állnak hozzá kritikusan. A minőségi pálinkák ízlelése és a színvonalas szervezés mellett a női szakasz elégedettségét az is növelte, hogy ez esetben ők voltak azok, akiket körbe ugrálták a férfiak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában