kapitány

2018.04.14. 09:00

Matróztól a parancsnoki hídig – hajós képzés indul Siófokon

A Balatonnál még soha nem képeztek hajózási szakembereket, ezt a hiányt pótolja szeptembertől a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni Hajózási Zrt. együttműködésével induló szakképzés, ami hiánypótló lesz, egyúttal megoldást jelenthet a BAHART munkaerő igényére is.

Kolumbán Tünde

Fél év alatt készült el az az anyag, ami alapján az ősztől már várják az érettségizetteket a siófoki Baross iskolában, ahol az elméleti alapokat adják át a leendő hajózási technikusoknak, akik a Balatoni Hajózási Zrt. szakember gárdájának szárnyai alatt kapják meg a gyakorlati muníciót ahhoz, hogy később akár egy hajó hídján szolgálhassanak kapitányként. Ehhez azonban rengeteg gyakorlatra és alázatra van szükség – derült ki pénteken délelőtt a Szigliget hajó fedélzetén, ahol Kollár József, a BAHART vezérigazgatója és Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója írták alá a képzési együttműködésről szóló megállapodást.

Az új szakmai képzés elindításáról szóló bejelentésre a Szakmák Éjszakája siófoki programjainak megnyitóján került sor, ahol a hajót megtöltő végzős középiskolások szakavatott, a ranglétrát megjárt hajós kapitányoktól kaphattak hiteles és magával ragadó érveket amellett, hogy miért is érdemes ezt a szakmát választani. Peizer Szabolcs, a Badacsony katamarán parancsnoka és Molnár Endre, a Szent Miklós hajó kapitánya személyes történeteiket osztották meg nagyjából azzal a kicsengéssel, hogy szakmájuk erős identitást ad számukra, ami nélkül nehezen tudnának létezni.

– A társaság hosszútávon arra számít, hogy a hajós állományt jól képzett szakemberekkel töltheti fel, valamint a flotta bővítésével jelentkező munkaerő igény kielégítését várjuk a képzés elindításától – mondta Kollár József. A hajózási társaság vezérigazgatója arról is beszélt, hogy a Balaton a maga hagyományaival az egyik legfontosabb területe a magyar hajózásnak, ennek ellenére a tavon méltatlanul alulreprezentált a hajós szakma. A cég 100 hajóst foglalkoztat, míg a Dunán működő 11 társaság összesen 200-at, tehát a legnagyobb munkaadónak számítanak a hazai személyhajózási társaságok között. Kollár József arról is beszélt, hogy a hajózás speciális műfaj, emiatt nehéz utánpótlást találni, ráadásul a konkurencia is erős, hiszen a külföldi hajózási útvonalakon rendkívül keresettek a hajósok.

Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója komoly eredménynek nevezte, hogy az országban másodikként Siófokon, a belföldi hajózás egyik fővárosában indul hajózási technikus képzés. A főigazgató hiánypótlónak tartja az ősszel induló hajós oktatást különösen annak fényében, hogy a jövőben megvalósuló balatoni turisztikai fejlesztések között a hajózási társaság hajóparkjának bővítése fontos szerepet kap.

Molnár Attila, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal vezetője szerint nagy felelősséggel jár a hajózási technikus képzés megindítása. A főigazgató szerint a szakképzési centrumok országszerte kiemelt feladatként kezelik, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő hazai vállalatok számára jól képzett munkaerőt tudjanak nevelni és biztosítani, ezért mindent megtesznek azért, hogy minél több diákot tudjanak bevonni a szakképzés rendszerébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában