álprofil

2018.04.13. 15:48

Takács azt állítja, nem ő írta a hozzászólásokat!

Nagy port kavart Takács Richárd két állítólagos Facebook-hozzászólása. A Somogy Megyei Közgyűlés jobbikos képviselője tagadta, hogy ő írta a kommenteket, melyeket azóta már töröltek. Szerinte valaki létrehozott egy álprofilt az ő képével, vagy kihasználta, hogy őrizetlenül hagyta a gépét és közben be volt jelentkezve a közösségi oldalra.

Sonline

– Ez egy viszonylag zárt csoport, ahol általában közéleti témákat elemeznek, többnyire kaposváriak és a megyeszékhely környékén élők – mondta Takács Richárd. – Előfordulhatott, hogy véletlenül nyitva maradt a Facebook a gépemen, így bárki hozzá tudott szólni a nevemben. Vagy lementették a profilképemet és létrehoztak egy álprofilt. Sajnos sokan élnek ezzel a módszerrel: egy másik személy mögé bújva mondják ki az őszinte véleményüket. Ezt bárki megteheti, aki akarja, csak be kell jelölni a lekoppintott személy ismerőseit, hogy hitelesebb legyen a történet. Az is elképzelhető, hogy egy lejárató oldal vagy egy politikus vagy képviselő asszisztense hozta létre az álprofilt.

A politikus kérdésünkre kijelentette: nem ő szólt hozzá a megosztáshoz,de a halálbüntetésről meg van a véleménye.

– Vannak Magyarországnak törvényei, van büntetőeljárásjogi kódexe és BTK-ja is, melynek a módosítása bármikor elérhető a jogállamiság keretein belül – fogalmazott. – Bizonyos súlyos cselekményekre, mint például a gyermekgyilkosság, s a hazaárulás különböző formái is alkalmazhatónak tekinteném a halálbüntetést. Akár jogászként is, hiszen erre a történelemben számtalan példa volt, illetve manapság is több országban működik. Ez természetesen nem statáriális jelleggel zajlana, hanem jogszabályi, jogrendi keretek között.

Takács Richárd a kérdésünkre, miszerint tervez-e jogi lépéseket tenni, hogy kiderüljön, ki volt a hozzászóló, a következőket válaszolta. – Ha bármilyen jogi lépést teszek, legyen az egy magánvád vagy közvádra üldözendő cselekmény, akkor az a következő lépés, hogy a hatóság megkeresi a Facebookot. A közösségi oldal amszterdami központja is az amerikai törvények szerint működik, így ha nincs kirívóan súlyos bűncselekmény, akkor gyakorlatilag senkinek semmit sem adnak ki, pláne nem hogy egy ilyen pitiáner, mondhatni vihar a biliben-ügyben.

Takács Richárd szerint vélt vagy valós sérelmeket akarnak megtorolni egyesek utasításra, olyan módszerekkel, hogy ellehetetlenítik az embert és a családját.

Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke kiadott egy közleményt, amelyben felszólítja a jobbikos képviselőt, mondjon le a mandátumáról.

– Lemond?

– A következő közgyűlésünkön biztosan téma lesz, ezzel nem árulok el titkot – mondta Takács Richárd. – Minősíteni nem szeretném, ez a közlemény és a téma fontossága minősíti a közlemény a kiadóját. Nem szeretném párpolitikai síkra terelni a dolgokat, inkább Somogyért és a megye felemelkedéséért kellene dolgoznunk, mert arra mindannyian esküt tettünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában