utcaszínház

2018.05.15. 14:00

Óriásméhek vitték ki a kaposvári utcára a színházi élményeket

Nagy sikerű kaposvári utcai előadáson van túl Méhes Csaba. Hargitai Gáborral a Méhek című produkciót hozták el a kilencedik Assitej Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennáléra. Méhes Csaba a hazai és nemzetközi vizuális komédia kiemelkedő alakja, egy bohócfesztivál Grand Prix díjasa.

Koszorus Rita

– A Méhek című produkció kifejezetten utcára készült – mondta az előadóművész. – Figyelmet kelt és szórakoztatja a járókelőket, azokat is, akik nem nézik végig az előadást. Gyakorlatilag bármikor be lehet kapcsolódni és ott lehet hagyni a programot. A pályámat eredetileg pantomimesként kezdtem, de szívesen csinálok bármit, ami az embereket szórakoztatja, így született ez a zenés produkció.

– Nagyon kedvelem a spontán színházi megnyilvánulásokat – tette hozzá Méhes Csaba. – Az utcaszínház egy szabadabb előadásmódra ad lehetőséget. Egészen más a játékmód színházban, színpadon, mint az utcán, ahol a közönség közvetlen közelében történnek az események, ahol színész és néző egy térben léteznek, így a néző akár résztvevője is lehet a produkciónak. Azokhoz is közel hozza a színházi élményt, akik valamiért nem tudnak eljutni színházba.

Méhes Csaba amellett, hogy utcai produkcióban vesz részt, kiváló pantomim művész. Oktatta is ezt a műfajt például a fővárosi Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ám jelenleg nincs ilyen oktatás a leendő fiatal kollégáknak. – Azt látom, hogy a pantomim hiányzik a magyar színházi életből – mondta Méhes Csaba –, valamiért nem kap teret. Volt idő, amikor az országban több pantomim csoport is működött. Aztán ez valahogy elapadt, pedig ez egy alapvető színészi és mozgástechnika, amit minden színésznek ismernie kellene. A színészeknek ezt is ugyanúgy tanulniuk kellene, mint a táncot, éneklést, beszédtechnikát és így tovább.

Nem könnyű műfaj Méhes Csaba szerint, de nagyon hasznos és fontos, hiszen az ember megtanulja a gesztusait és az arcát jól használni. A megfelelő testbeszéd elsajátításához elengedhetetlen volna. – A színművészetin Zsámbéki Gábor végzős osztályát volt szerencsém tanítani, a hallgatók kifejezetten kérték – mondta. – Jelenleg pedig a Fővárosi Nagycirkusszal együtt működő Baross Imre Artistaképző Intézetben Greifenstein Jánossal vezetünk bohócképzést, ahol kiemelten fontos tárgy a pantomim. Egy bohóc eszköztárában feltétlenül benne kell lennie.

Méhes Csaba eredetileg a Színház- és Filmművészeti Egyetemre szeretett volna jelentkezni, hiszen gyerekkora óta színpadra vágyott. Ám a felvételi nem sikerült, s ekkor jelentkezett a Dominó Pantomim Együtteshez. Kipróbálta és annyira megtetszett neki, hogy többé nem is próbálkozott a színművészeti főiskolával. Azóta a hazai és nemzetközi vizuális komédia kiemelkedő alakjává vált, legendás produkciók fűződnek nevéhez és számos elismerés birtokosa. Többek között 1993-ben Kairóban az Experimentális Színházak Fesztiválján elnyerte a legjobb férfiszínész díját, tavaly Odesszában pedig a Comediada Nemzetközi Bohóc- és Pantomimfesztiválon Grand Prix díjat kapott.

A Méhek című produkciót 1995-ben hívta életre Hargitai Gáborral, s számos sikeres fellépésen vannak túl. A produkciót külföldön is bemutatták Ausztráliában, Ausztriában és két CD-t is megjelentettek az előadásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában