ajánló

2018.05.23. 16:16

Élményműhely csalogatta a diákokat a matematikához

Színes program várta a középiskolás fiatalokat a Kaposvári Egyetemen szerdán, az élményműhely keretein belül többek között a matematikában rejlő érdekességeket fedezhették fel a diákok. Volt olyan feladat is, mely a vállalkozói szemléletet erősítette a fiatalokban.

Gyeszát Zsolt,

Volt program, melyen egy-egy innovációs probléma megoldásán dolgoztak a fiatalok, másutt szemkamerás reklámelemzés, pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozás zajlott. Megtudhatták az érdeklődők azt is, miként működnek az okos otthonok, egy másik programon pedig azt fejtegették, hogy hogyan lehetne felépíteni saját vállalkozást egy-egy technológiai újdonság kapcsán.

Zrínyi Máté a Poliuniverzum nevű geometriai képességfejlesztő játékkal bíbelődött az egyik foglalkozáson. A kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium kilencedikes tanulója kérdésünkre elmondta: éppen a játék nehézsége adja annak varázsát. Nagyban fejleszti a geometriai tudást, s nagy szükség van hozzá kombinatorikára is.

– Az évek során kiderült, hogy nem csak képzőművészeti alkotásokat lehet létrehozni a játékkal, s nem is csak esztétikai élményt ad, hanem nagyon komoly kombinatorikai lehetőségeket rejt magában – mondta el kérdésünkre Saxon Szász János, a Poliuniverzum feltalálója, budapesti képzőművész. Mint megtudtuk: a fiatalok mindig friss szemmel nézik az alapformák és alapszínek alapján elrendezett játékot, ami újabb és újabb lehetőséget tár fel.

 

– Az élményműhely keretein belül szeretnénk megmutatni a gyerekeknek, hogy a matematika nem unalmas képletgyűjtemény, hanem izgalmas, érdekes, tele van felfedezni valóval, kapcsolatban áll a mindennapokkal, s a művészettel – tette hozzá Stettner Eleonóra, a Matematika és Informatika Tanszék tanszékvezetője, egyetemi docens.

 

Mindemellett egy, a sajátos szükségletű emberek életvitelének megismerését célzó érzékenyítő programmal is várták a fiatalokat, melyet Kovácsné Nagy Ibolya mesteroktató tartott az érdeklődőknek. A diákok például hallás kizárásával oldottak meg különböző játékos feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában