fejlődés

2018.05.28. 14:00

Haza is csábíthatnak a Modern Falvak

A Modern Városok Program mintájára meghirdette a kormány a Modern Falvak Programot, amely a vidék felvirágoztatását célozza meg. Az önkormányzatoknak már lehetőségük van eljuttatni fejlesztési ötleteiket, ám ezek többségében olyan hiányosságok, amelyeket már az elmúlt 25 évben orvosolni kellett volna, vélekedett Schmidt Jenő.

Koszorus Rita

Megkezdődött a Modern Falvak Program tervezése. Schmidt Jenő a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta: nagy feladat lesz ez, s nem a következő négy év alatt érhető el változás, hanem ehhez 14-16 évre van szükség. A TÖOSZ elnök úgy véli, az ország 176 járásából 120-ban komoly változásokra van szükség. – Somogy megyében a balatoni járásokat leszámítva mindegyik ebbe a körbe tartozik – mondta el lapunknak Schmidt Jenő. – Első körben a legegyszerűbb javaslataikat osztják meg a polgármesterek, ilyenek a települések közti utak állapota, járdák, közszolgálgatások és közművek állapota. Ezek az elmúlt 25 év elmaradt fejlesztései, de nem hoznak munkahelyeket.

Márpedig a TÖOSZ elnöke szerint térségenként két-három nagy munkáltatóra lenne szükség, hogy felszívja a munkaerőt. – Az is fontos, hogy megfizesse a munkavállalókat – tette hozzá Schmidt Jenő. – Hiszen az is komoly gondot jelent, hogy nagyon felgyorsult az urbanizáció. Ennek oka az, hogy a településeknek nincs megtartó erejük, ezen kell változtatni a Modern Falvak Programmal.

Schmidt Jenő szerint négy pillérben kell gondolkodni: az egyik ilyen a települések közötti úthálózat felújítása, amely 35-40 éve nem történt meg. Ezt muszáj lesz megtenni, akár szakaszonként is, attól függően mennyi állami forrás lesz rá.

Másik az internet és ehhez kapcsolódó a villamosenergia hálózat, ivóvíz, szennyvíz hálózatok megteremtése. Ide tartozik még a már említett munkahelyeken kívül a közszolgáltatások minél magasabb szintre fejlesztése is.

A program megvalósítására éves szinten 4500 milliárd forintnyi forrásra lesz szükség. – Ez az uniós ciklus miután lemegy, az eu-s finanszírozás a szerkezetét nézve meg fog változni – magyarázta a TÖOSZ elnöke. – Az EU-tól érkező forrásokat a területi felzárkóztatásra kell fordítani, a 4500 milliárd forint pedig olyan feladatokra elmenni, amelyeket az Unió nem finanszíroz: például járdák, ravatalozók, konyhák felújítása.

A TÖOSZ elnöke a Modern Falvak Programtól azt várja, hogy a következő években képes lesz hazacsábítani a Nyugat-Európában szakképzettséget nem igénylő munkákat végző fiatalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában