hagyomány

2018.05.21. 14:00

Huszonkét éve töretlen a Méta Fesztivál népszerűsége

A futóméta-bajnokság és a néptánc-koreográfiaverseny mellett rock & roll party, fergeteges táncház, és pünkösdi király, illetve királyné választás is szerepelt a balatonboglári Méta Fesztivál programjai között.

Turbéki Bernadett

– Nem jöhettek be az ajtón, amíg nem külditek el a koreográfiátok címét... vagy én találok ki egyet... – idézett néhány humoros mondatot a korábbi Méta versenyekről szóló, éppen készülő könyvéből Szalai Tünde, a rendezvény megnyitóján. A Méta Fesztivál „anyja” visszaemlékezéseit szedi csokorba a Fesztivál és én című könyvben. A rendezvény kitalálójaként van mit megírnia, mert az idei már a 22. volt.

– A huszonkét év alatt átalakult a néptáncoktatás – mondta Szalai Tünde. – Sok művészeti iskola jött létre, melyek elhozzák a koreográfiáikat, mert végtére is ez egy anoním koreográfia verseny. Egyre színvonalasabb produkciókkal érkeznek a csoportok, és ha visszaemlékszem a kezdetekre, az akkori koreográfiák közül nem mindegyik állná meg a helyét manapság. Jellemzően megmaradt az autentikus vonal, de sok esetben már színházias történeteket táncolnak el.

Maga a verseny is változott az által, hogy a meglévő három mellé időközben létre hoztak egy vegyes korcsoportot, amelyben a több korosztályt felvonultató együttesek szerepelhetnek.

– Nagyon szép alakzatokat és viseleteket láttam – mondta az érdi Pálfi Dóra. – Én öt éve táncolok, mert a testvéreim is járnak, és megtetszett a műfaj.

Az idén 35 koreográfiát hoztak a néptáncosok, akik között Erdélyből és a Felvidékről is akadtak fellépők. Egy koreográfus azonban csak egy produkcióval nevezhet, és sajátos pontozási rendszer alapján dönt a zsűri. A produkció utáni közvetlen pontozás ugyanis még nem a végleges eredményt mutatja, mert a döntnökök még további 50 pontot szétoszthatnak a versenyzők között. Így gyakran csak éjjel derül ki a végeredmény. A szervezők addig sem hagyták unatkozni a fiatalokat: táncházat szerveztek nekik, amelyben több száz gyermek ropta egyszerre.

– Jó a társaság, jót mulatunk – mondta a kecskeméti Lekovszki Jázmin, akinek a háromnapos rendezvénnyel együtt járó balatoni szállás is tetszett.

– Most vagyok itt először, korábban nem tudtam a métáról, arra gondoltam, hogy ez egy régi hagyomány, de kiderült, hogy egy sportjáték, és egy együttes nevét takarja, aki itt a táncosokat kíséri – mondta Berki Bálint, aki Kecskemétről érkezett, és elmondása alapján szívesen nézi a többi csoport táncát is.

Az idén, az alsótagozatosok között a százhalombattai Nagysiba Néptáncegyüttes Pesovár Ferenc AMI csoportja szerezte meg az első helyet. A felsősök versenyében a győri Lippentő Táncegyüttes középső csoportja nyerte el a zsűri kegyeit. A C csoportban, vagyis a középiskolások között somogyi siker született a szennai Zselic AMI Hajadonna csoportjának jóvoltából. A vegyes korcsoportban is a szennaiakat ítélték legjobbnak a Zselic AMI Zselic csoportja nyerte ezt a kategóriát.

Akiket nem szabad egy métásnak sem elfelejteni

A XXII. Méta fesztivál megnyitóján Keserü Zoltán, a Helyi Érték Egyesület elnöke kiemelte, nem szabad megfeledkezni azokról, akik nagy szerepet játszottak a fesztivál életében, de már nincsenek közöttünk. Hamvas Béla népi hegedűművészt, az egykori állandó zsűritagot méltatta szavaival, de Csíkvár József munkásságát is elengedhetetlennek nevezte a méta fesztivál szempontjából.

Siketán Szilveszter, az Örökség Népművészeti egyesület elnöke pedig egy Zsolnay Vilmos idézettel nyitotta meg a rendezvényt, amely kapcsán örökké izzó és tiszta fényű alkalomnak érzi a Méta Fesztivált, amelyet minden évben a Szentlélek eljövetele napján rendeznek Balatonbogláron. Fontosnak érzi a műfajt, amely nem csupán egy művészeti ágat, hanem magát, a magyar kultúrát jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában