Helyi közélet

2018.06.24. 17:34

A Shoá nem zsidó, hanem magyar ügy

A Shoá 74. évfordulóján emlékeztek meg a holokauszt hatmillió európai, hatszázezer magyar és hatezer somogyi áldozatáról a kaposvári zsidó temetőben, ahol gyászistentiszteletet is tartottak.

K.G.

Európa zsidóságának 60 százalékát, Magyarországénak 69 százalékát gyilkolták meg, és a magyar vidéken ez a szám 90 százalékra tehető. 1944 nyarának kezdetén 51 nap alatt 147 szerelvényt indítottak hazánkból a haláltáborokba. Mintegy 3200-3500 embert deportáltak Kaposvárról, és csupán 29 kaposvárit nem, a zsidóság egy százalékát. A kaposvári vasútállomásról szállították el a többi somogyi zsidót is.

– A Shoá nem zsidó, hanem magyar ügy, mert zsidó vallású és magyar anyanyelvű áldozatokat hurcoltak el – mutatott rá beszédében Róna László, a Kaposvári Zsidó Hitközség elnöke, aki felsorolta, hogy a gazdasági életben, tudományban, művészetekben és a sportban mennyi eredményt köszönhet Magyarország a zsidó honfitársainknak. Hozzátette: a mai politikusok nem felelősek az egykor történtekért, de azért igen, hogy mindez ne merüljön feledésbe.

Siklósi Vilmos, a MAZSIHISZ képviselője beszédében hangsúlyozta: ha a következő nemzedékeknek elhazudják a történteket, akkor a gyűlölet megmarad, és nem omlanak le az előítéletek.

– Vigyázzunk egymásra, mert nem engedhetjük meg, hogy megismétlődhessen az, aminek megtörténnie sem lett volna szabad – mondta emlékező beszédében Szita Károly, Kaposvár polgármestere. Hozzátette: a gyilkos ideológiákkal szemben fel kell vérteznünk magunkat. Az emlékezés pedig nem csupán kegyeleti rítus, de egyben emberségünk vizsgája is.

A szertartáson többek között Róna László, Siklósi Vilmos, Szita Károly, valamint a túlélők képviseletében Lipkovits Tibor, a Kaposvári Zsidó Hitközség örökös tiszteletbeli elnöke gyújtotta meg az emlékezés gyertyáit. Ezután a megjelentek koszorúztak, és az emlékezés köveit helyezték el a mártírok tiszteletére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában