időjárás

2018.06.02. 07:00

Beborul az ég: záporok, zivatarok alakulhatnak ki Somogyban

Szombaton felhős lesz az ég, s záporok, zivatarok kialakulásával kell számolni, délutánra aztán kitisztul az idő és huszonkilenc fok körül alakul a hőmérséklet.

Sonline

- Szombaton gomolyfelhők lesznek az égen, záporok, zivatarok kialakulásával kell számolni – tájékoztatott az eumet.hu. – Fokozatosan északnyugatira fordul, kissé élénkül is a légmozgás, de erős széltől nem kell tartani. A délután folyamán csökken a csapadékhajlam, estére fokozatosan kitisztul az égbolt. Pár fokot mérséklődik a meleg. Éjjel csillagfényes, csapadékmentes, nyugodt idő ígérkezik.

A hőmérséklet átlaga

  • szombat reggel 17 fok
  • szombat délután 29 fok
  • vasárnap reggel 17 fok
  • A folytatás

    Vasárnap a Dunántúlra friss északnyugati szél hoz alacsonyabb nedvesség tartalmú levegőt. Napos és csapadékmentes idő ígérkezik, csak elvétve lehet egy-egy zápor, kisebb zivatargóc. Hétfőn előreláthatólag ismét növekszik a fülledtség. Változóan napos-gomolyfelhős időben elszórtan, kis körzeteket érintve záporok, zivatarok alakulnak ki.

    Keddre igen labilis időjárási helyzet kialakulása körvonalazódik egy közeledő hidegfrontnak köszönhetően. Erősen változó gomolyfelhőzet mellett heves zivatarok, kiterjedtebb, tartósabb esők bárhol az országban kialakulhatnak. Szerdára valószínűsíthető egy hidegfront érkezése élénkülő északkeleti széllel, felfrissüléssel, a fülledtség megszűnésével.

    Orvosmeteorológia

    Szombaton sem várható fronthatás, de marad a fülledt meleg idő. A melegre fokozottan érzékenyek körében továbbra is fáradtság, tompaság jelentkezhet, főként a nagyvárosokban lehet jellemző az alvászavar. Fejfájás, vérnyomás-ingadozás, nehézlégzés is többeknél felléphet. Különösen az idősek, valamint a szív- és érrendszeri panaszokkal küszködők számára lehet megterhelő az időjárás. A többfelé kialakuló zivatarok területén átmenetileg az asztmások állapota is romolhat. Az UV-sugárzás szintje 11 és 15 óra között sokfelé erős fokozatot ér el, célszerű lesz gondoskodni bőrünk védelméről. A nagy melegben ne feledkezzünk meg szervezetünk megfelelő mennyiségű folyadék-utánpótlásáról sem, kerüljük a nehéz, zsíros ételek fogyasztását! (forrás: Időkép)

    Közlekedésmeteorológia

    Szombat hajnalban főként délnyugaton pára, köd képződhet korlátozott látási viszonyokat eredményezve. Reggel főként a középső és északi-északkeleti megyékben, napközben többfelé okozhatnak záporok, zivatarok vizes, csúszós útszakaszokat. Intenzív zivatarok során hirtelen lecsökkenő a látástávolságra, vízátfolyásokra, erős, viharos széllökésekre, egyes helyeken jégesőre is készülni kell. Zivataroktól függetlenül is többfelé megélénkülhet a légmozgás, mely kissé csökkentheti a menetstabilitást. (forrás: Időkép)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában