e-recept

2018.06.23. 15:30

Bosszúság receptre, de ki fizeti meg a tanulópénzt?

Nagy várakozás és számtalan kérdés felvetése előzte meg az immár egyre népszerűbb e-recept bevezetését.

Turbéki Bernadett

2017 november elsején indult a tesztüzemmód, amely az idén év végéig tart. A patikusok szerint minden gördülékenyen megy, amikor a rendszer üzemel. Amint frissítik, lelassul, és nem működik. Emiatt esély van a receptek dupla kiváltásra, amely büntetések sorozatát hozhatja magával. Az ellenőrzések során ugyanis az a patika kapja meg a támogatást, amelyik a papír alapú felírási vényt fel tudja mutatni. A gyógyszerészek bizonytalanok.

– Az egészségügyi teret folyton üzemeltetni kellene, mert akkor kezdődik a probléma, amikor leáll... – mondták a patikusok. Tapasztalataik alapján a rendszer ugyanis a központi frissítés után gyakran lelassul, és előfordul, hogy nem működik.

– Szerencsére ez leginkább éjszaka, vagy hétvégén fordul elő, ilyenkor a nyitva lévő patikák „offline” üzemmódban igyekeznek boldogulni – mondta Szabó Péter Balázs, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara Somogy Megyei Szervezetének elnöke. Hozzátette: érezhetően javul a rendszer, bár még akadnak hiányosságai.

– Az offline helyzettel az a probléma, hogy csupán a felírási igazolással váltható ki a gyógyszer, ugyanakkor a patikus nem látja, hogy korábban lehívták-e már az orvosságot a rendszerből – mondta a somogyi kamara elnöke.

Jelenleg ugyanis kétféle módon váltható ki a felírt gyógyszer. Vagy azonosítási alapon, vagyis az e-térből személyi igazolvány és TAJ kártya felmutatásával, vagy birtoklási alapon, a felírási igazolás, vagyis a klasszikus, papír alapú vény felmutatásával. Ha a rendszer nem működik, és a patikus nem tud hivatalosan meggyőződni arról, hogy a receptet korábban kiváltották-e, akkor is köteles kiadni a gyógyszert. Ezért valaki mindenképpen rosszul jár, mert a TB csak egyszer fizeti a gyógyszerhez rendelt támogatást, vagyis az egyik patika büntetést fizet. Ezért a gyógyszerészek döntéskényszerbe kerülnek, hogy engedjenek-e az egyébként egyre népszerűbb, új rendszer nyomásának.

Természetesen a helyzet ugyanígy alakul, amikor az internet szolgáltatás szünetel. A rutinos gyógyszertárakban ezért ebben az esetben több szolgáltatóra támaszkodnak egyszerre. Abban azonban mindenki bizonytalan, hogy egy esetleges dupla elszámolás esetén melyik patika kapja a tb támogatást.

A kérdés megválaszolásához megkerestük a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt (NEAK), hogy tájékoztassanak arról, mi az elfogadott eljárás. „A hatályos szabályok alapján a gyógyszertár mind a felírási igazolást, mind a kiadási igazolást őrzi, így azok egy esetleges ellenőrzés esetén áttekintésre kerülhetnek.”

Tehát a válasz alapján gyógyszerészek továbbra is bizonytalanok maradnak, mert akár két gyógyszertárnak is lehet ugyan arról a termékről kiadási bizonylata. Ezért a patikusok azt kérik, hogy amíg ők sem kapnak egyértelmű tájékoztatást arról, kinek jár a támogatás, a betegek elsősorban a papír alapú felírási igazolással váltsák ki a gyógyszereket. Így elkerülhető a dupla gyógyszer kiadás, ami az elektronikus rendszer alkalmankénti leállásának köszönhetően már többször előfordult a megyében. Ráadásul a TAJ kártyával történő gyógyszerkiváltás sem működik, ha áll a rendszer.

A patikus kamara somogyi elnöke szerint a bizonytalanság várhatóan december 31-ig tart, amikor a próbaüzemnek vége lesz, jövőre pedig nem kötelező a gyógyszert a rózsaszín vénypapírra felírnia az orvosnak.

– A korábbi évek papíralapú felírási igazolásait minden patika garázs méretű tárolókban tartotta, hogy egy lehetséges ellenőrzés esetén akár három napon belül is előkeríthessék a kért dokumentumokat. Január elsejétől nem lesz kötelező a papírrecept, emiatt a patikusok a tárolás nehézségeitől mentesülni fognak, az elektronikus tér ugyanis az adattárolást is elvégzi majd – mondta Szabó Péter Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában