gólyales

2018.06.13. 18:05

Újra figyelik a gólyákat a nagybajomi iskolások

Nagybajomban a kilencvenes években volt olyan nyár is, hogy 29 fészekben költöttek a gólyák. Nem csoda, hogy a helység 1996-tól a gólyavédő város címet hordozza. Azóta azonban a gólya-populáció vészesen csökken, 2005-re a gólyák életterének eltűnésével huszonöt pár tűnt el Nagybajom életéből.

Turbéki Bernadett

Az idén azonban növekedni látszik az itt fészkelő fehérgólya-párok száma: hat pár madár költ itt az idén. A környező erdőkben pedig a rejtőzködőbb életmódot folytató fekete gólyából öt családot számoltak. Az idén újra életre hívják a helyi iskola gólyafigyelő programját is.

– 1996-ban bennünket kértek fel, hogy az Euronatur konferencián Magyarországot képviseljük – mondta Nagybajom polgármestere, Czeferner Józsefné. – Akkoriban még volt erre élettere a madaraknak. Kilenc tó is volt a környéken, napjainkra csupán egy maradt. A klímaváltozás és sok egyéb tényező is közrejátszik abban, hogy egyre kevesebb gólya fészkel a környéken.

– A legeltető állattartás megszűnése is hozzájárult a táplálkozási hely csökkenéséhez, a gyorsan elcserjésedett legelők, a mezőgazdaság, és az erdősítés is elvett a gólyák életteréből – mondta Nyemcsók Tamás, a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársa. – A gólya a füves, vagy a lápos területeket kedveli. Az élőhely rehabilitációnak köszönhetően azonban lehet eredményeket elérni arra vonatkozóan, hogy a gólyák visszatelepüljenek.

Sokan szeretnék megérteni a madarak viselkedését a helyi általános iskolában is. Ezért újra gólyafigyelő szakkört indítanak, amely évtizedekkel ezelőtt már jól működött, ám a gólyák csökkenésével a megfigyelő gyerekek is elfogytak. Az intézmény azonban ÖKO-iskola címmel büszkélkedhet, ezért kötelességüknek érzik, hogy a gyerekeket bevonják a madarak életébe.

– A gólyapártiságot beleszőttük a tantervbe – mondta Wallinger Endre, a Nagybajomi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola igazgatója, aki megmutatta azt a szépen díszített falat is, amelyre a gólyahíreket fogják gyűjteni a gyerekek. – Valamilyen formában minden tantárgyban megjelenik, és a kollégáim törekednek arra, hogy a gyerekek minél több irányból tanuljanak a madarakról.

– Nálunk a szomszédban van egy gólyapár, eső után a kertünk végében, a tócsákban vadásznak – mesélte Fekete János, aki már azt is észlelte, hogy a Fő utcán kikeltek a fiókák. – Kunmajor felé is van egy fészek, ott már etetik a fiókákat – mesélte Jóna Szabolcs Olivér.

Nagybajomban azonban nem csak az iskolások, a felnőttek is szívükön viselik a gólyák sorsát. – Amikor legutóbb elütöttek a környéken egy gólyát, egy kollégánk végig kerékpározott a városon, hogy mindegyik madarunk megvan-e. Sajnáltuk, de örültünk is, amikor kiderült, hogy nem a mieink közül való volt – mesélte Majorné Horváth Mariann.

Ezek is érdekelhetik