Kiskerti tanácsok

2018.06.11. 14:38

Védekezni kell a levéltetvek, molyok ellen

A fülledt meleg, páradús léghullámok kedvező feltételeket biztosítanak a záporok, heves zivatarok kialakulásának. Ez az idő a kártevőknek nagyon is kedvez.

Góz Lilla

– Ezek az apró lágytestű szívó kártevők tömegesen lepik el a legkülönfélébb haszonnövényeinket. Nem kímélik a lágyszárúakat, cserjéket, dísznövényeket, de tömegesen támadják a gyümölcsfák, különösen az almás termésűek, és az őszibarackok fiatal, zsenge hajtásait. A párás melegben szinte robbanásszerű a szaporodásuk – mondta el Tóth István. A növényvédelmi szakmérnök megjegyezte: mézharmatot termelnek, mely ragacsos anyagon megtelepszik a korompenész, valamint veszélyes növényi vírusokat is terjesztenek. Hozzátette: a kártevő elleni védekezéshez egyaránt beszerezhetők kontakt- és felszívódó készítmények. A permetezéseket lehetőleg alkonyatkor, vagy kora reggel végezzük, így elkerülhetjük az esetleges levélperzselést.

– Senki nem szereti a férges (kukacos) almát, körtét, szilvát, barackot, ezért a most rajzó különböző molykártevők ellen védekezni kell. Nagyon fontos, hogy még a molylepkék tojásrakása előtt a zöld gyümölcsöket rovarölő szerrel kezeljük, hogyha elkésünk, sajnos amint berágta magát a gyümölcs húsába a kártevő a hatékony védelem korlátozott – jegyezte meg Tóth István.

A szabadföldi kertészeti termelés egyik legnagyobb gondja, hogy egy száraz periódus csak öntözéssel vészelhető át. Ezt segíti egy új, sokak által dicsért és elismert termék, a gyökéritató csövecskék, melyek szinte valamennyi kertészboltban beszerezhetők. A gyökéritató kis csövecskék 2-3 év múlva teljesen lebomlanak, anyaguk környezetbarát. A tápanyag visszapótlásban a lombtrágyák (levéltrágyák) is jelentős népszerűségre tettek szert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában