REND

2018.07.01. 08:36

Novák Katalin: fenyegető támadások érik a család szentségét

A demográfia nem csupán mennyiségi kérdés, hanem a családok minősége is számít – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Kaposváron, a REND (Református Egyházi Napok Dunántúl) egyik beszélgetésén. Ökumenikus fórumot tartottak a családok évének alkalmából az egyházak képviselői.

Kovács Gábor

Novák Katalin a Somogyi Hírlap munkatársának elmondta: az egyházak nélkül nem tudná a kormány a családi értékeket erőteljesen a középpontba helyezni, mert a hétköznapokban a családokról szól az egyházak munkája. Megköszönte, hogy bekapcsolódtak a családok évébe, és programokat szerveznek.

Ez a beszélgetés alkalmat ad arra hogy az anyagi támogatások mellett a lelkiségről essen szó, annak a lelki hátteréről, miért vállal vagy nem vállal gyermeket egy fiatal pár – mondta Novák Katalin. – Nem csak az anyagiakon múlik, hogy Magyarországon hogyan alakul a népesség, hanem a családközpontú gondolkodáson és a magyarság pozitív hozzáállásán.

A fórum résztvevői hangsúlyozták: az elmúlt időszakban fordulat történt a családok megítélésében, és a kormánynak a jövőben is határozottan ki kell állnia a házasság értékei mellett, ami a család alapja. Novák Katalin számára a család az élet továbbadásának szentsége.

– A világban fenyegető támadások érik a család szentségét, ezeket pedig a média felnagyítja – mondta Novák Katalin. – Amikor egy maroknyi kisebbség jogaiért harcolnak egyesek, akkor nem szabad elfeledkeznünk a többségről. Az államtitkár hozzátette: ki kell mondani, hogy a házassághoz egy férfi és egy nő szükséges, mert a gyermeknek joga van ahhoz, hogy édesapja és édesanyja legyen.

A fórum résztvevői szerint a család biztos pont, amely lélekben és érzelmileg megerősíti az embert. Bogádi Szabó István református püspök a vízhez hasonlította, amely magától értetődik, csak akkor vesszük észre, ha szenvedünk a hiányától.

Steinbach József református püspök úgy fogalmazott: a család istentől rendelt életrend a káosszal szemben. Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna, balatonboglári evangelikus esperes kifejtette: a család összetartó és megtartó erő.

Márfi Gyula veszprémi katolikus érsek szerint korunkban egyfajta negatív másság visszavinné az időt a dekadens ókori Róma napjaiba. Szerint egy csonka családban egy gyermek nem lehet igazán boldog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában