beruházás

2018.08.20. 07:00

Laptopon érkezik a tanév a somogyi tanárnak, diáknak

Jelentős beruházások az oktatásban: közel százezer informatikai eszközzel fejleszti az iskolákat az év során az állam. A somogyi tanintézmények 2325 laptopot vettek át, szeptembertől számos helyen új gépeket használnak a diákok.

Harsányi Miklós

Az ötödik osztályosok szeptemberben kezdik használni azt a közel 30 tabletet, amit az elmúlt tanév végén kaptunk – mondta Tóthné Bali Klára, a somogyjádi Illyés Gyula általános iskola igazgatója. – Tizenöt laptopot vettek át azok a kollégáim, akik vállalták, hogy képzésre járnak: az oktatást 2020-ig kell elvégezniük. Iskolánkban a 2018–2019-es tanévben kezdjük el használni az új interaktív kijelzőt is.

A Klebelsberg Központ megyénkben május elejéig 138 köznevelési intézménybe 2325 laptopot szállított ki, tájékoztatta lapunkat az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtó- és kommunikációs főosztálya.

Országosan közel 50 ezer tanár, a pedagógusok csaknem harmada vesz majd részt informatikai továbbképzésen, hogy a beszerzett eszközöket minél felkészültebben használják az oktatás során. A következő tanévben olyan digitális fejlesztések valósulnak meg, amelyek az oktatás minőségének javításához nagyban hozzájárulnak majd.

– A számítástechnikai fejlesztésekbe iskolánk is bekapcsolódott: a szakmai tárgyak oktatásán kívül az iskolai lemorzsolódást csökkentő programban közel 20 laptopot használnak mostantól a tanulóink – tudtuk meg Balázs Tibortól, a kaposvári Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakgimnázium igazgatójától. – Szeptemberben alakulnak meg a tanári csoportok, s célunk, hogy az egyéni, illetve kis csoportos képzés keretében segítsük a diákokat. Fő feladat, hogy minél több hallgató végezze el az iskolát, s a hatékony munka érdekében a szülőkkel is szoros kapcsolatot alakítunk ki.

Torma Sándor, a somogyzsitfai Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakközépiskola igazgatója azt mondta: közel 10 millió forint értékű laptop, projektor beszerzésére nyílik lehetőségük, s tovább korszerűsítik az internethálózatot is. A közösségi térben újabb számítógépeket akarnak elhelyezni az ősszel.

Szeptembertől 30 tablet segítségével tanulhatnak az ötödikes fiúk és lányok a mernyei általános iskolában, az információkezelésen kívül a motiválásban is fontos szerepet játszanak a modern gépek. Eközben teljes körű wifilefedettséget alakítanak ki az intézményben: a tantermekben már huzamos ideje van internetelérés, ám erre rövidesen lehetőség nyílik a tornateremben és az aulában is. Kishonti Mariannától, a tagintézmény vezetőjétől tudjuk: a munkálatok tervezése folyamatban van, s várhatóan kora ősszel kezdik kiépíteni a rendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában