iskolakezdés

2018.08.19. 11:30

Hamarosan becsengetnek – indul a roham a tanszerekért

Még a napokban várják csak az igazi rohamot az írószerboltokban, a nyaralásból visszatérve többen is augusztus utolsó két hetében indulnak bevásárló körútra. Sokak szerint fontos a termékek márkája, mintája, de a tartósság már előbbre való a választásnál.

Gyeszát Zsolt

– Nem a legdrágább, de nem is a legolcsóbb tanszereket választom – mondta a nagybajomi Várdainé Szerencsés Anikó, akinek kisfia második osztályba, lánya pedig nyolcadikba készül. – A tavalyi iskolatáska szerencsére még jó lesz az idén, de így is 9-10 ezer forinttal számolhatok az írószerekre gyerekenként. Persze, a kisfiamnál még számít az is, hogy milyen mesefigura szerepel a tolltartón vagy a tornazsákon. Mindig kész listával megyek boltba.

Ám igazán nagy forgalomra még csak most számítanak a boltokban. Gerhát Györgyi is évek óta úgy tapasztalja, hogy sokan augusztus utolsó két hetére hagyják a tanszerek beszerzését.

– Persze, nagyobb izgalomban vannak azok a szülők, akiknek a gyermeke most kezdi az iskolát – mondta a kaposvári Mega-Papír 2004 Kft. ügyvezetője. – Közülük többen már a nyár elején megvásároltak a táskát, tolltartót. Azt tapasztaljuk, hogy most már sokkal inkább a minőséget képviselő termékeket választják az emberek. Pár éve még többeknél is lényeges szempont volt, hogy például a Pókember legyen a hátizsákon, s kevésbé a tartósság volt a lényeg. Ma már viszont többen is inkább a funkciót tartják szem előtt, például hogy alapvetően könnyű legyen a táska, hiszen a könyveknek, füzeteknek sem kis súlya van.

A korábbi években a szülők már július derekán elkezdték a tanszerek beszerzését, most a legtöbben inkább augusztus második felére időzítik a bevásárlást – tudtuk meg Csoba Andrástól, a Csoba Papír Kft. vezetőjétől. – Sok szülő kivárja az augusztusi fizetést, s csak azt követően kezdik meg a felkészülést az iskolára – mondta a cégvezető. – Így a napokban már nagyobb érdeklődésre számítunk a kaposvári, marcali és keszthelyi szakboltunkban is. Az alsós diákok többnyire kész listával érkeznek hozzánk, de segítségképpen mi is kifüggesztettük a boltokban az alapvető tanszerek listáját, amire egy elsős kisdiáknak szüksége lehet. Mindenre kell gondolnunk, hogy eleget tegyünk a fiatalok érdeklődésének. Sokszor az sem mindegy a választásnál, hogy milyen figura vagy embléma szerepel az iskolatáskán. Ebben például az új mesefilmeknek is nagy szerepük van. De sokan keresik ma a prémium, márkásabb termékeket is, amire szintén fel kellett készülnünk.

Persze, a legtöbbeknek mégis csak számít az ár, még ha nem is a legolcsóbb termékeket viszik haza. Csoba András úgy tapasztalja: átlagosan 8-14 ezer forintot költenek a szülők iskolatáskára, s még 10-12 ezer forintot fordítanak további tanszerekre, ceruzákra, füzetekre. A cégvezető elmondta: kedvezményt is biztosítanak, amivel sok szülő élni is szokott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában