vizsgálódnak

2018.08.11. 17:07

Mítoszokat, városi legendákat gyűjt a Nébih

Az élelmiszer biztonsággal kapcsolatos, széles körben elterjedt mítoszok, „városi legendák” összegyűjtésére vállalkozott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az érdeklődők ezeket augusztus végéig online űrlapon elküldhetik a Nébih számára, s a legnépszerűbb legendákat szakértői elemzésnek vetik majd alá.

Harsányi Miklós

– A fagyasztást nem élik túl a mikrobák, ha öt másodpercen belül felvesszük a leesett élelmiszert a földről, akkor még nem kerülnek rá baktériumok, a biztonságos élelmiszer E-számoktól mentes – néhány népszerű városi legenda, ami sokakat megtéveszt.

Mihajlovits Róbert kaposvári mestercukrász, szakoktató szerint hasznos, sokakat érdeklő és érintő programot indított útjára a Nébih. A szakember rámutatott: seregnyi olyan téves információ van a köztudatban, amelynek nincs valóságalapja, s aki esetleg nagyvonalúan átsiklik a szabályok felett, könnyen pórul járhat, sőt, súlyos esetben akár ételmérgezéshez vezethet a probléma.

– Legyen szó egy átlagos háztartásról vagy nagyüzemi konyháról, az alapvető higiéniai szabályokat következetesen be kell tartani – hangsúlyozta. – Nyilván egy étteremben vagy iskolai menzán számos egyéb előírás vonatkozik a dolgozókra, ám döntő, hogy mindenki eleget tegyen az összes követelménynek. Szakterületünkön egyebek mellett nagyon fontos a tojás mosása, előkészítése, illetve a fagylalt alapkeverékek hőkezelése. A folyékony keveréket 85 Celsius fokra kell felhevíteni annak érdekében, hogy a mikrobák elpusztuljanak, s utána egy órán beül nyolc fok alá hűtjük. A csokihaboknál is szükség van a tojássárga alap hőkezelésére.

A mestercukrász kiemelte: döntő, hogy a sütés-főzés folyamata végig nyomon követhető legyen, s lényeges, hogy minőségi alapanyagból készüljön az étel. A Nébih tájékoztatása szerint a nagy élelmiszerbiztonsági mítoszlista összeállítását a legelterjedtebb és legkárosabb legendák szakértői elemzése követi majd.

A szakemberek célja, hogy – külsős szakértőket, kutatókat is bevonva – objektíven bemutassák, van-e valóságalapja az adott mítosznak, valamint éles helyzetben, a legenda alkalmazása helyett hogyan járhatunk el helyesen. Európában ugyanis az élelmiszer eredetű megbetegedések jelentős része épp a vásárolók figyelmetlenségéből következik be, s ez alól Magyarország sem kivétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában