albérlet

2018.09.10. 16:02

Bérleti feltételek – erre figyelj, ha kiadod a lakásod

A tanév kezdetével lassan megteltek a kiadó albérletek, így nem árt tisztázni a hosszú távú lakáskiadás szabályait. Ehhez nem kell feltétlenül adószámot kiváltani, hacsak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát.

Harsányi Miklós

Akik lakóhelyüktől távol tanulnak vagy dolgoznak, általában ingatlanbérléssel oldják meg lakhatásukat. A megelőlegezett bizalom mellett célszerű írásban is rögzíteni a bérleti feltételeket.

– Fontos, hogy a bérlőknek a bérbe vett lakásról mindig legyen érvényes lakásbérleti szerződésük, a havi lakbér kifizetését pedig érdemes dokumentálni – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. – Legegyszerűbb, ha a bérlők átutalással fizetnek és a közlemény rovatban feltüntetik a dátumot és a bérleti díj megnevezést. A lakáskiadáshoz nem kell feltétlenül adószámot kiváltani, ha csak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát. Ha a bérbeadó magánszemély nem turisztikai céllal adja ki ingatlanját, akkor a bérbeadás főszabály szerint áfamentes.

A NAV arra is felhívta figyelmet: a havi lakbérről átvételi elismervényt kell kiállítani. A bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg: egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolható költségek – így a közüzemi számlák, felújítási költségek – és az értékcsökkenés. Másik lehetőség, hogy a teljes bevételből tíz százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó.

A jövedelem után negyedévenként adóelőleget kell fizetni, s az éves szja-bevallásban ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemként kell feltüntetni. Az adó mértéke 15 százalék, s kedvező változás, hogy az idén január elsejétől már nem kell egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni a bérbeadásból származó jövedelem után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában