dénár, garas

2018.10.22. 14:00

Különleges leletek kerültek elő egy kaposfői kertből

Termékeny éve az idei a somogyi régészeknek. A 67-es út feltárása különleges leletekkel szolgáltak, most pedig egy kaposfői kertből egy 1444-es magyar dénár és egy 1500-as évekbeli lengyel garas került elő.

Góz Lilla

– Egy kaposfői férfi a kertjében kilenc pénzérmét talált, ebből kettő igazán különleges – mondta Honti Szilvia, a Rippl-Rónai Múzeum régész-főmuzeológusa. – Az egyik érme 1440-1444 közötti, I. Ulászló uralkodása alatt használt magyar dénár. A másik pedig Öreg Zsigmond lengyel porosz király idején vert garas 1560-ból. Igazi ritkaságnak mondható mindkét érem.

– Kaposfő középkori eredetű falu – tette hozzá. – Az a kérdés, hogy a most előkerült leletek mit jeleznek: talán a templom állhatott ott, vagy akár egy udvarház. A helyszíni szemle során ellenőrizzük majd le. A török uralom idejéből több érme került már elő országszerte, a tehetősebbek akkoriban sokszor elrejtették a kincseiket, vagy a csaták során elpusztult településekkel kerültek a földbe.

Az idei évben a neolitikumtól egészen a középkorig többféle korszak leletei kerültek elő Somogyban. – Az M7-es mentén keletről nyugatra, a 67–es mentén pedig észak-déli irányban kutattunk – mondta Honti Szilvia. – Egészen Mernye déli részéig egymást érték a régészeti lelőhelyek, az előzetes feltáráshoz képest jóval nagyobb területen találtunk kincseket.

Molnár István, a kaposvári múzeum régésze elmondta: azokon a területeken, ahol korábban erdő volt és az útépítés miatt kivágták a fákat, több kultúra nyomaira is bukkantak. Hozzátette: egykori homokbányában rézkori és bronzkori leleteket, Magyaregresnél longobárd temetőt találtak. Jelenleg is folynak az ásatások, egy avarkori temető feltárásán dolgoznak a régészek, ami szintén gazdag leletanyagot ígér.

Harcos négy méter mélyen

A longobárd harcos sírját négy méter mélyen találták meg Magyaregres határában júniusban. A Rippl-Rónai Múzeum munkatársai az ásatás során kilenc emberi és egy ló temetkezési helyét tárták fel, amelyek a népvándorlás korából valók. Sok nyughelyet viszont kiraboltak, főként a nőkét, mert azokban több volt az ékszer, használati tárgy. Kettő viszont épségben megmaradt, egyikbe az elöljáró mellé a lovát is eltemették. A sírokban kardot, pajzsdudort és lándzsacsúcsot találtak.

Több korszak kincseit rejtő Gamás

Rézkori, bronzkori és Árpád-kori, középkori objektumokat is találtak Gamás–Vadépuszta vonalon a Rippl-Rónai Múzeum régészei. A lelőhely egyik legérdekesebb része a rézkorban keletkezhetett, s a Lasinja kultúrához köthető. A Szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei pedig pár méterrel arrébb kutattak. Házmaradványokat, pincerendszert, ólak maradványait találták meg, de előkerültek korabeli háztartások leletei, így kerámiák, edénytöredékek, vastárgyak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában