dénár, garas

2018.10.22. 14:00

Különleges leletek kerültek elő egy kaposfői kertből

Termékeny éve az idei a somogyi régészeknek. A 67-es út feltárása különleges leletekkel szolgáltak, most pedig egy kaposfői kertből egy 1444-es magyar dénár és egy 1500-as évekbeli lengyel garas került elő.

Góz Lilla

– Egy kaposfői férfi a kertjében kilenc pénzérmét talált, ebből kettő igazán különleges – mondta Honti Szilvia, a Rippl-Rónai Múzeum régész-főmuzeológusa. – Az egyik érme 1440-1444 közötti, I. Ulászló uralkodása alatt használt magyar dénár. A másik pedig Öreg Zsigmond lengyel porosz király idején vert garas 1560-ból. Igazi ritkaságnak mondható mindkét érem.

– Kaposfő középkori eredetű falu – tette hozzá. – Az a kérdés, hogy a most előkerült leletek mit jeleznek: talán a templom állhatott ott, vagy akár egy udvarház. A helyszíni szemle során ellenőrizzük majd le. A török uralom idejéből több érme került már elő országszerte, a tehetősebbek akkoriban sokszor elrejtették a kincseiket, vagy a csaták során elpusztult településekkel kerültek a földbe.

Az idei évben a neolitikumtól egészen a középkorig többféle korszak leletei kerültek elő Somogyban. – Az M7-es mentén keletről nyugatra, a 67–es mentén pedig észak-déli irányban kutattunk – mondta Honti Szilvia. – Egészen Mernye déli részéig egymást érték a régészeti lelőhelyek, az előzetes feltáráshoz képest jóval nagyobb területen találtunk kincseket.

Molnár István, a kaposvári múzeum régésze elmondta: azokon a területeken, ahol korábban erdő volt és az útépítés miatt kivágták a fákat, több kultúra nyomaira is bukkantak. Hozzátette: egykori homokbányában rézkori és bronzkori leleteket, Magyaregresnél longobárd temetőt találtak. Jelenleg is folynak az ásatások, egy avarkori temető feltárásán dolgoznak a régészek, ami szintén gazdag leletanyagot ígér.

Harcos négy méter mélyen

A longobárd harcos sírját négy méter mélyen találták meg Magyaregres határában júniusban. A Rippl-Rónai Múzeum munkatársai az ásatás során kilenc emberi és egy ló temetkezési helyét tárták fel, amelyek a népvándorlás korából valók. Sok nyughelyet viszont kiraboltak, főként a nőkét, mert azokban több volt az ékszer, használati tárgy. Kettő viszont épségben megmaradt, egyikbe az elöljáró mellé a lovát is eltemették. A sírokban kardot, pajzsdudort és lándzsacsúcsot találtak.

Több korszak kincseit rejtő Gamás

Rézkori, bronzkori és Árpád-kori, középkori objektumokat is találtak Gamás–Vadépuszta vonalon a Rippl-Rónai Múzeum régészei. A lelőhely egyik legérdekesebb része a rézkorban keletkezhetett, s a Lasinja kultúrához köthető. A Szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei pedig pár méterrel arrébb kutattak. Házmaradványokat, pincerendszert, ólak maradványait találták meg, de előkerültek korabeli háztartások leletei, így kerámiák, edénytöredékek, vastárgyak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában