25 év

2018.10.08. 11:30

Verssel és borral ünnepelte az irodalmat a színház

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) szépirodalmi szekciója a somogyi megyeszékhelyen ünnepelte az eltelt huszonöt évét. Ebből az alkalomból különleges műsort adtak a Csiky Gergely Színház segítségével az Agóra épületében.

Kovács Gábor

Az elmúlt negyed évszázadban az NKA szépirodalmi kollégiumától ösztöndíjat nyert alkotók műveiből nyújtottak válogatást, amely a kortárs magyar irodalmat a maga sokoldalúságában mutatta be.

A rendezvény az NKA 25. születésnapját ünneplő fesztiválsorozatba illeszkedik, tudtuk meg Falusi Mártontól, a szépirodalmi kollégium vezetőjétől, aki maga is költő. Prózai és verses pódiumműsor keretében 25 költő és 12 író alkotásait adták elő Nagy Gábor irodalomtörténész és költő szerkesztésében.

– Széles volt a repertoár, ezért terjedelmi okokból szelektálni kellett, de igyekeztem a legjobb magyar költőktől és íróktól válogatni – mondta Nagy Gábor. – A 25 év története átfogja a modern magyar irodalmat, mert aki ma Magyarországon ismert szerző, az kapott az NKA-tól ösztöndíjat. A versek között összefüggésrendszereket kerestem, a prózában pedig jól dramatizálható részeket.

Nagy Gábor hozzátette: a kortárs magyar irodalom az elmúlt tíz-húsz évben nagyon izgalmas, és hasonló gazdagságú volt, mint az 1910-20-as években, a Nyugat idején.

A műsort Olt Tamás, a Csiky Gergely Színház művészeti vezetője rendezte. Az etapok közötti szünetekben Lukács Miklós cimbalomművész zenélt. A nézőket ilyenkor borokkal kínálták, témánként mással: a szerelemhez könnyed fehér bor, míg az istenkereséshez cabernet sauvignon dukált. A műsorfolyamban pódiumbeszélgetés is elhangzott az irodalomról.

A Csiky Gergely Színház a jövőben nagyobb teret biztosít majd a kortárs kultúrának. Vasárnap felolvasószínházi maratont tartottak Tóth Géza szervezésében. A közönség meghallgathatta Németh Ákos drámáját, amely a lelki rokkantak, deviánsok elfogadásáról szól, illetve Kiss Márton Csöngő című darabját, amely arra igyekezett választ adni, hogy egy elit gimnázium diákjai közül kiből lesz gyilkos és kiből áldozat. Olt Tamás Fedák Sári életéről írt színműve is elhangzott, valamint Kiss István műve, amely egy őrült kellékes másfél óráját összegezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában