közgyűlés

2018.11.15. 17:30

Útilapu a sátorgarázsoknak – az adókról is döntöttek a közgyűlésen

Az  elmúlt öt évben nem emelkedtek a helyi adók Kaposváron, és most úgy döntöttek, hogy többségében ne növekedjenek az árak 2019-ben sem.

Kovács Gábor

A közterületek használatának díjáért viszont többet kell majd fizetni januártól 2,5 százalékkal, ez érinti a vendéglátó teraszokat és árusító pavilonokat is. Az előterjesztő Csillag Gábor jegyző hangsúlyozta: a sátorgarázsokat igyekeztek kiszorítani a városból. A húsvéti, karácsonyi vásárt továbbra is az Együd Kulturális Központ szervezi.

A helyi iparűzési adó és a lakosságot terhelő kommunális adó mértéke nem emelkedik, kivéve a kereskedelmi célú létesítmények – pénzintézetek, benzinkutak, vendéglátóhelyek – építményadóját és telekadóját. Az előbbi négyzetméterenként 1853 forintról 1898 forintra, az utóbbi 337 forintról 345 forintra nő majd.

Az önkormányzati lakások bérleti díjának 2,5 százalékos emelésére tett javaslatot a jegyző, ezt egyöntetűen elfogadták a képviselők. A lakbéremelés egy átlagos, 50 négyzetméteres, összkomfortos lakás esetén havi bruttó 381 forint többletköltséget jelent a bérlőknek. Jövőre a közgyűlés döntése értelemében nem emelkednek a temetkezési szolgáltatások díjai és a szippantott szennyvíz költsége sem. Nem kerülnek többe a belépőjegyek az önkormányzati intézményekben, a könyvtárban, a múzeumban és a művelődési központban. A megyei múzeumban egy újfajta kombinált bérletet is lehet majd kapni, amely négy kiállítóhely megtekintése esetén 1400 forint kedvezményt biztosít a látogatónak.

A napirendi pontok vitájakor Kováts Imre (DK) felvetéseire Szita Károly polgármester úgy reagált: több mint egy évtizede dolgozik az önkormányzat azon, hogy Kaposvár modellértékű város legyen, ahol a legalacsonyabbak a közszolgáltatási díjak, és ezt a célt nem fogják feladni. A helyi adókban nem a bevételnövekedést, hanem a gazdaság élénkítésének eszközét látják.

A közgyűlés a Kaposvári Közlekedési Központ építéséhez szükséges technikai jellegű döntéseket is hozott: ingatlanátadásról, egy telekcsoport újraosztásáról döntöttek, s megszüntettek egy átjárásra szolgáló szolgalmi jogot a Budai Nagy Antal utcában.

Egy toponári ingatlan sorsáról is döntöttek, amelyet korábban ingyenes használatba adott az önkormányzat a Toponári Polgárőr Egyesületnek. Ők azonban visszaadták, így az épületbe egy gyermekeket segítő civil egyesület költözhet.

Drágább lesz a buszozás

Három százalékkal emelkedik a buszjegyek ára jövőre. A sofőrnél váltott menetjegy 380 forintról 390 forintra, az elővételben vett jegy 250 forintról 260 forintra nő januártól. Az egyvonalas bérlet ára 5280 forintról 5450 forintra, az összvonalasé 6970 forintról 7200 forintra növekedik. Kaposváron naponta 33 ezren veszik igénybe a tömegközlekedést, ám évente 600 autóval több járja a város útjait. Az önkormányzat évi 130 millió forinttal támogatja a tömegközlekedést, e nélkül sokkal többe kerülnének a jegyek és bérletek. Kiss Tamás (Jobbik), Felder Frigyes (LMP) és Pintér Attila (MSZP) javasolta, hogy vizsgálják meg, lehetne-e ingyenessé tenni a tömegközlekedést. Szita Károly azt válaszolta, hogy ezt beütemezik majd az önkormányzati munkatervbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában