beruházás

2018.11.09. 11:30

Nostra volt, szabadidőközpont lesz

Bontják a kaposvári Nostrát, melynek helyén szabadidős központ lesz 2019 őszére.

Molnár Gábor

– Az önkormányzat 2016. december 12-én kötött támogatási szerződést a Nostra épületeinek és környezetének barnamezős rehabilitációjára – tájékoztatott Mágó Armand, a Városháza sajtóreferense. – Az engedélyezés és a kivitelezési dokumentáció elkészült, ahogy az összes szükséges engedély is megérkezett, így elérkeztünk a megvalósítás fázisába, ahol első lépéseként az erősen leromlott műszaki állapotú silót és magtározót bontják el.

Egy nyílt közbeszerzési eljárást követően kötött a város szerződést a bontásra a PSN Kft.-vel, közel bruttó 88 millió forint összegben. A bontási munkálatok év végére befejeződnek.

– A bontás után egy közel két hónapon át tartó régészeti feltárás következik – tette hozzá Mágó Armand –, mely a városnak nevet adó várral kapcsolatos nyitott kérdésekre remélhetőleg válaszokat ad. Várhatóan 2019 őszére egy teljesen megújult környezet várja majd a kaposváriakat és az ide látogatókat.

Az összesen közel 600 millió forintból megvalósuló beruházás a szabadidő aktív eltöltését fogja segíteni kerékpáros szervizponttal, szabadtéri rendezvénytérrel, színpaddal, nézőtérrel, vívó karámokkal, íjászfallal, játszótérrel, régészeti tanösvénnyel, s az egykori kaposvári vár falainak burkolati megjelenítésével.

– A terület e mellett városi fogadótérként a turisták egyik kiinduló állomása is lesz, ahonnan elindulhatnak Kaposvár felfedezésére – emelte ki Mágó Armand. – Ezért buszöböl, parkoló, esőbeálló és pihenőhely várja majd az ide érkezőket.

Ennél a projektnél is szem előtt tartották a zöld város célkitűzést, így a bontási törmelék nagy részét újrahasznosítják a külterületi utak felújításánál. A zaj. és a porhatás csökkentésére védőfasort telepítenek, a zöldhulladék újrahasznosítására pedig komposztálókat létesítenek. Kiépítenek egy napelemes rendszert, mely részben fedezi a terület elektromos áram igényét, s egy elektromos töltőállomás is lesz a területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában