mentés

2018.11.22. 16:41

Több szem, többet lát a strandokon is

Kevesen tudják, de Télen sem pihennek a vízimentők, ilyenkor is készenlétben vannak, de ez időtájt toborozzák az új kollégákat is.

Koszorus Rita

A tél és az ősz is mozgalmas a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának: ilyenkor kevesebb hajóval, csökkent létszámban, de ugyanúgy pásztázzák a horizontot a Balatonnál, ahogy a melegebb hónapokban. Sőt, készülnek a nyárra: elindult egy tanfolyam Budapesten és már hirdetik az újabbakat, s mint megtudtuk: mostanra kiküldték a strandüzemeltetéssel kapcsolatos szolgáltatási díjakat az önkormányzatoknak.

Bagyó Sándor, a Vízmentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke elmondta, meglátása szerint, túl kevés vízimentő dolgozik, de nincs egyértelmű rendelet arra, mennyi kell egy partszakaszra. – Ajánlások vannak, de nincs egyértelmű szabály erre – fogalmazott. – Persze az pedig érthető, hogy mindenütt spórolni próbálnak, mert minél több a vízimentő, annál többe kerül a szolgáltatás. De lássuk be, hogy egyes strandokon nagy területeket kell ellátni, s egy embernek belátni és felügyelni, nem minden esetben lehetséges.

Bagyó Sándor megjegyezte: az Európai Unió kapcsolódó ajánlásait lehetne alkalmazni a Balatonon is. – Alapvetően egy vízimentő nem vízimentő – szögezte le. – Sajnos a Balatonon sok olyan strand van, ahol csak egy kollégánk van szolgálatban. Ez így nincsen jól, mert már egy egyszerű mellékhelyiség látogatás alatt felügyelet nélkül maradnak a fürdőzők.

A nemzetközi ajánlás, két vízimentőt ír elő és kétszáz méterenként, s további egy segítőre volna szükség, tehát egy kilométernyi hosszú strandon, hat szakember kellene.

 

Állami segítséggel lehetnének biztonságosabbak a strandok

Fonyódon 14 kilométeres partszakaszt óvnak a vízimentők: négy strandon nyolcan teljesítenek szolgálatot. – Ha ez az elképzelés megvalósulna tizenhat vízimentőre lenne szükség – mondta kérdésünkre Hidvégi József, polgármester. – Már így is havonta 2,4 millió forintba kerül, az összeg duplájára emelkedne tizenhat vízimentővel.

Megjegyezte: a Balatonon azt nem lehet megkövetelni, mint egy kiépített városi strandon. Hiszen minél inkább óvni igyekeznek az embereket, annál gyámoltalanabbak lesznek.

Balatonlellén a szabadstrandon és a Napfénystrandon dolgoznak vízimentők. – Ez óriási anyagi megterhelés – mondta Kenéz István, polgármester. – Több millió forintot jelent. Vagy a szolgáltatási díjnak kellene csökkennie, vagy állami forrást kellene kapnunk ahhoz, hogy többen szolgálhassák a fürdőzők biztonságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában