betegjog

2018.12.01. 11:30

Jobban járt a nagymama, hogy a családja vitte haza

A kórházból szóltak, hogy vigye haza az idős nagymamát egy hácsi család. A 82 éves Riba Istvánné október végén hát- és mellkasfájdalomra panaszkodott. A háziorvosa EKG-s vizsgálatot végzett rajta, majd mentővel kórházba utalta. Az idős asszonyt kórházba is szállították a mentők.

K. G.

Forrás: illusztráció

– Mivel késő délután volt, azt gondoltuk, biztosan bent fogják a kórházban, és másnap végzik el a belgyógyászati kivizsgálást – mondta az unokája, Papp István. – Úgy véltük, a háziorvos biztosan nem indokolatlanul küldi be. Azonban a vizsgálatokkal hamar végeztek, és este hét órakor telefonált egy nővér, hogy vigyük haza a nagymamámat a sürgősségiről.

A család megütközött azon, hogy nekik kellett hazavinniük az idős asszonyt, aki mivel szerintük egész életében fizette a társadalombiztosítási ellátását, ezért jogosult a betegszállításra.

Megkérdeztünk egy betegjogi szakértőt, aki elmondta, hogy a szerinte a kórházban humánusan jártak el, amikor telefonon figyelmeztették a családot, hogy jobban járnak, ha ők viszik a haza a beteget, ha a betegszállítókra sokáig kell várni. A gyakorlat ugyanis az, hogy a betegszállítók megvárják, amíg összegyűlik több hívásuk, egyetlen beteghez ugyanis nem gazdaságos elindulni.

Jogszabály kötelezi a betegszállítókat, hogy a megyében hat óra alatt meg kell kezdeniük a szállítást, ha valamiért mégsem tudják, akkor erről értesíteniük kell az illetékes kórházat, tudtuk meg Bődör Józseftől, a Pannon Mentő Nonprofit Közhasznú Kft. igazgatójától, akit nem érintettként, hanem szakértőként kérdeztünk meg az ügyben.

Bődör József megerősítette, hogy a gyakorlatban a betegszállítók valóban összegyűjtik az eseteket, hiszen nincs annyi mentőautó, ahány beteg. Az is sokat nyom a latban, hogy az üres kilométereket nem finanszírozzák a betegszállítóknak. A művesekezelésekre akár 180 kilométeres köröket is megtesznek, amíg minden pácienset felvesznek és hazavisznek akár egy fél megyényi területről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában