ünnepi fényár

2018.12.14. 11:30

Somogyban életre kelnek az adventi kalendáriumok

Balatonőszödön az idén már negyedszer hirdették meg az élő adventi naptár akciót. A program olyan sikeres, hogy két másik településen is meghonosodott az ötlet.

Koszorus Rita

Negyvenen is felkerekednek Balatonőszödön esténként, hogy megkeressék az adott napi feldíszített ablakot. Már hagyomány a településen az élő adventi naptár mozgalom, amit néhány éve indítottak útjára. Évről-évre többen szeretnének részt venni az ünnepre hangoló programban, ezért folyamatosan változik a huszonnégy szám helye.

– Kisorsoljuk a jelentkezők közül, hogy adott sorszám melyik ház ablakára kerüljön – mondta Winklerné Csehi Mónika, a program ötletgazdája.

– Sokkal többen jelentkeztek, mint egy évvel korábban. Az mindig titok a résztvevők előtt, hogy melyik házhoz megyünk, összesen csupán ketten tudjuk, hol lesz a következő állomás.

Közös programnak sem utolsó a tél esti séta, amikor felkutatják a résztvevők, melyik ablakban gyúltak fel ismét a fények. De egészséges mozgásnak sem rossz. – Nálunk van egy nordic walking csoport, ők is velünk tartanak – mondta Gyurcsókné Kusiak Grazsyna, a Nők a Balatonért Egyesület balatonszárszói csoportjának vezetője. – Balatonőszödtől vettük az ötletet, és idén már másodszor hirdettük meg.

Merthogy Balatonszárszón is van adventi közös séta, ott mintegy tizenkilencen vesznek részt az esti programon. – Nagy igény van rá – mondta Gyurcsókné Kusiak Grazsyna. – Egyre többen jelentkeznek, a sétáink alkalmával már sikerült két új tagot felvenni az egyesületünkbe. Ezért azt mondhatom, hogy a közösségépítés szempontjából is nagyon jó ez a mozgalom.

Balatonszárszón is megvendégelik a kidíszített házak tulajdonosai az odaérkezőket. Sőt az idei évtől minden este egy balatoni mesét olvasnak fel az ünnepre hangolódóknak, egészen szenteste napjáig. Akkor pedig a zenepavilonnál lesz közös programzárás, ahol a résztvevő ingatlantulajdonosok emléklapot kapnak.

Kéthelyen is összejön a közösség

Minden este hat órakor egy-egy kéthelyi házhoz látogat el a helyiek lelkes, harmincfős csoportja. Az idén először az ingatlanok tulajdonosai kidíszítik a házuk ablakát. A díszes portálok így egyenként az adventi kalendárium egy-egy napját szimbolizálják.

– Minden este egy kisebb csoporttal megcsodáljuk a kidíszített ablakokat – mondta el Molnár Balázs, Kéthely polgármestere érdeklődésünkre. Hozzátette: a házigazdák punccsal, forralt borral, forró teával és süteménnyel kedveskednek a látogatóknak.

– Mindenki a saját ízlése szerint öltözteti ünnepi fénybe ablakát. A látogatások pedig közelebb hozzák egymáshoz a településen élőket. Molnár Balázs elmondta azt is, hogy az Őrségben látta egy kis településen először ezt a kedves kezdeményezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában