100 év

2019.01.07. 17:00

„Elfeledni a rosszat és mindig jó hangulatban lenni”

Megjárta a hadifogságot, három dédunokája van és január hatodikán ünnepelte századik születésnapját Kaposi József. A Liget otthon lakóját köszöntötték hétfőn társai, gondozói és Kaposvár alpolgármestere Oláh Lajosné.

Góz Lilla, Kolumbán Tünde

Nótaszó csalogatott minket a Liget otthon ebédlőjébe. Kaposi József énekelt lakótársainak. 1919-ben született Somogyszilen, majd Kaposváron élt. Január hatodikán töltötte be századik életévét.

– Kéken nyílik a nefelejcs – dallal válaszolt kérdéseinkre a száz éves lakó. Azt mondta, hogy meg tudta érni ezt a kort a jó kedvének köszönhető.

– Mindig kell a jó hangulat, énekelni szerte mindenki, a rossz dolgokat meg el kell engedni, én is ezért értem meg a száz éves kort – tette hozzá Józsi bácsi.

– 2002–ben került be intézményünkbe, előtte klubtagunk volt – mesélte Lelovicsné Tóth Éva. A Liget otthon szakmai hozzátette: Józsi bácsi nagyon szeret énekelni és szívesen mesél a régmúltról is. Tollfosztás és kukoricafosztáskor mindig danolt. Egy dolog, ami zavarja, hogy nagyon sok nótát elfelejtett már. Négy évet töltött hadifogságban a Szovjetunióban, az agráriumban dolgozott, ahogy fogalmazott tedd-oda, vidd-ide ember volt. Emellett pedig kántorként tevékenykedett. Minden vasárnap járt templomba. Egy fia és egy lánya van, valamint három dédunokája. Lakótársai örömmel hallgatták nótázását, az intézmény dolgozói pedig tortával köszöntötték a jeles napon. Oláh Lajosné, Kaposvár alpolgármestere is ajándékokkal érkezett, jó egészséget kívánt a száz éves kaposvárinak. A Somogyi Hírlap újságírói ajándékcsomaggal köszöntötték Józsi bácsit.

Három köszöntés is jutott egy napra hétfőn Siófokon, ahol Hamvas Péter alpolgármester, Kónyáné Zsarnovszky Judit jegyző és Szajcz Adrián képviselő üdvözölték a város kerekévfordulós időseit. A kilencvenedik évükbe lépett ünnepeltek mellett a 100 esztendős Varga Jánosné, Magdi néninél is járt a városi küldöttség. Az idős hölgy 85 esztendős húgával él egy háztartásban és csupán a hallásával akad gondja, egyébként kiváló egészségnek örvend.

– Magdi néniék kilencen voltak testvérek, mára már csak ketten maradtak. Négy unokával és két dédunokával örvendeztette meg a mindenható – mondta a köszöntést követően Hamvas Péter alpolgármester, aki azt is hozzátette: hálás, hogy az elmúlt években volt szerencséje néhány százesztendős, és több 90,95 éves időst köszönteni, akik közül a többség jó fizikai állapotnak örvend.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában