gyász

2019.02.21. 16:40

Elhunyt Fésűs Éva Kossuth-díjas meseíró

Életének 93. évében elhunyt Fésűs Éva Kossuth-díjas meseíró, Kaposvár díszpolgára.

Sonline

Az életem nem az én terveim szerint alakult, mert ráhagyatkoztam Valakire, aki jobban tudja, nekem mi való, aki tudja azt is, hol tudok emberré lenni, igazabbá válni. Valaki akart engem, Valaki várt tőlem valamit kezdettől fogva, s erre magam csak akkor jöttem rá, amikor már leéltem életem jelentős részét, de mindig volt bizalmam Istenhez.

Fésűs Éva 1926. május 14-én született Cegléden. Szüleivel 1929-től Kiskunhalason, majd Vácon éltek. Temesi Lajossal kötött házassága révén, 1950-ben költözött Kaposvára. Már a somogyi megyeszékhelyen született három gyermeke, itt is dolgozott, alkotott.

1965-ben a Csupafül-sorozatért Magyarországon elsőként kapta meg meseíróként a rádió nívódíját. 1973-ban a televízióban is bemutatták a kaposvári meseíró A palacsintás király című mesejátékát. 2001-ben a hetvenöt éves Fésűs Évának életműdíjat adott át Budapesten a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyar Egyesülete.

2004-ben a kaposvári városháza dísztermében rendezett városnapi ünnepségen díszpolgári címet kapott az országszerte elismert meseíró, költő. „… bizonyosságot nyert, hogy jól döntöttem, amikor egyik hivatásomul a meseírást választottam. Olyan meseírást, ami nem valamiféle hobby, hanem minden játékos szépsége, tarkasága mellett fontos nevelési eszköz, és része lehet a gyermekirodalomnak. Amit csak szívvel-lélekkel lehet vállalni.” – mondta Fésűs Éva 2004-ben, a díszpolgári köszönő beszédében.

2008-ban más jeles kaposváriakkal együtt megkapta a második alkalommal odaítélt Somogy Megyei Prima díjat. 2017-ben a legmagasabb állami elismeréssel tüntették ki Fésűs Évát: a magyar gyermek- és ifjúsági irodalmat gazdagító kiemelkedő életműve, tiszta és szép nyelvi eszközökkel megalkotott, örök érvényű emberi értékeket közvetítő meséi, gyermekműsorai elismeréseként Áder János köztársasági elnöktől az Országházban vehette át a Kossuth-díjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában