bogárvész

2019.02.18. 20:00

Kétharmadával kevesebb rovar él a Zselicben, eltűnhetnek a beporzók

Drasztikusan csökkenhet a rovarok száma az elmúlt évtizedben, derült ki egy külföldi tanulmányból. A becslések szerint a pillangók 53, a bogarak 49, a méhek 46, a legyeknek pedig 25 százaléka halhat ki hamarosan. Hozzáértők szerint, ha ez megtörténik, felborulhat a tápláléklánc.

Marosi Gábor

EzrŽvel pusztultak el a mŽhek Somogys‡rdon

Világméretű katasztrófa lehet abból, ha a Földön kipusztulnak a rovarok. Amellett, hogy a világ haszonnövényeinek mintegy 75 százalékát beporozzák, táplálékot is jelentenek más állatoknak. A becslések szerint egy évszázadon belül minden rovar eltűnhet.

– Ez egy optimista becslés – fogalmazott Ábrahám Levente, entomológus, kutató. – Én azt hiszem, hogy már most is nagy gond van, hiszen drasztikusan lecsökkent a rovarok száma. Az 1980-as években végeztünk egy felmérést a Zselicben. Egy-egy éjszakai túra során körülbelül 150 fajt gyűjtöttünk össze és listáztuk azokat. Hogyha most elvégeznek ugyanezt a vizsgálatot, akkor valamivel több mint 50 fajt tudnák csak összeszedni és ez jó eredménynek számítana. Tehát már most látszik, hogy a pár évtizeddel ezelőtti állapothoz képest, kétharmaddal kevesebb rovar van.

– Az évszázad végére sokkal rosszabb lesz a helyzet – folytatta Ábrahám Levente. – A rovarpusztulásnak három fő oka van. Az első a globális felmelegedés, a második a mezőgazdaságban használt vegyszerek, a harmadik pedig az, hogy átalakultak az élőhelyek. Ha kevesebb rovar lesz a Földön, akkor automatikusan az őket fogyasztó más élőlények populációja is csökken majd. Drasztikus mennyiségben eltűnnek azok a rovarok is, amelyek a beporzást végzik, ezért nem lesz, ami a haszonnövényeket, gyümölcsöket beporozza. És itt nemcsak a méhekről van szó, mert a legyek, a lepkék, a bogarak és az apróbb madarak is beporozzák a növényeket. Emiatt csökkenhet majd a termés és élelmezési problémák alakulhat ki.

– Minden másodpercben kipusztul egy élőlény – hangsúlyozta Ábrahám Levente. – Az 1980-as években hallottam egy előadást Balogh János akadémikustól, aki azt mondta, hogy minden órában kipusztul a Földön egy élőlény. Ez akkoriban rettentő soknak tűnt nekem, de ma már kutatások bizonyítják, hogy ez olyan drasztikusan felgyorsult, hogy minden egyes másodpercben kipusztul egy élőlény és ez komoly probléma. Nem tudom, hogyan lehetne megoldani a rovarpusztulást, de úgy gondolom, hogy a következő generációnak jobban kell majd figyelnie a környezetre, a természetre – tette hozzá Ábrahám Levente.

A fecskék már vesztesei a rovarpusztulásnak

Molnár Marcell, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kaposvári Csoportjának elnöke szerint: már érezhető a madárvilágban az, hogy csökkent a rovarok a száma. A fecskék ugyanis gyakorlatilag eltűntek a megyéből, mivel a falvakban már nem tartanak marhát és disznót, valamint sok helyen leverték a házak faláról a fészkeket. – Húsz-harminc évvel ezelőtt hatalmas fecskekolóniák éltek a megyében – fogalmazott Molnár Marcell. – A molnár és füstifecskék szinte teljesen eltűntek. A táplálékhiány mellett az is probléma, hogy az emberek szinte mindent lebetonoznak, így nincsen sár, amiből a madarak fészket tudnának építeni. Vannak olyan számítások, amely szerint 2030-ra teljesen eltűnhet a fecske Magyarországról, de más madarak is szépen lassan fogyatkoznak. A madaraknál vannak olyan fajok amelyek kifejezetten rovarevők és vannak magevők, de a fiókáikat azok is rovarokkal táplálják. Olyan madár viszont nincs, amelyik egy-egy rovarfajra specializálódott volna, de azzal, hogy a rovarok mennyisége folyamatosan csökken, befolyásolj a madarak számát is – tette hozzá Molnár Marcell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában