toborzó

2019.02.19. 18:42

„Szeretettel mindent pótolni lehet”, vallják a nevelőszülők

Nevelőszülő toborzó napot tartottak kedden Nagybajomban. A rendezvény nem titkolt célja az volt, hogy minél több családot, párt sarkalljon arra, hogy gyermekeket gondozzon. A megyében csaknem kétszáz nevelőszülő él, többségük évtizedek óta vállalja azt, hogy családi környezetet teremtsen a gyermekvédelmi rendszerbe került csecsemőknek vagy kamaszoknak.

Góz Lilla

Szorosan ölelte nevelőszülőjét Karina. A hétéves kislány Barcsról érkezett Sanics Gabriellával, aki 2015 óta gondozza őt. Két saját gyermeke mellett három gyermeket nevel.

– Egyedüli gyermekként nevelkedtem és mindig nagy családra vágytam. Megtanultam, hogy a bizalom, a szeretet és a következetesség az alapja mindennek – tette hozzá a szociális munkás végzettségű édesanya.

Keresztné Bezzegh Anita 14 évesen javasolta édesanyjának, hogy legyen nevelőszülő. Már gyerekként is érezte a hivatás fontosságát. 2006 óta saját gyermekei mellett eddig tíz gyermeket nevelt fel. Jelenleg vér szerinti fia és lánya mellett négy gyermekről gondoskodik.

– Minden kisgyermek, aki valamilyen oknál fogva elkerült a szüleitől sérül, de szeretettel mindent lehet pótolni – tette hozzá a csömendi nevelőszülő.

– Édesanyám velem együtt hat gyermeket nevelt fel szeretetben. A szüleimnek mi ajándék voltunk – mondta köszöntőjében Czeferner Józsefné. Nagybajom polgármestere hozzátette: büszke arra, hogy a megyében a településükön van a legtöbb nevelőszülő.

Móring József Attila köszöntőjében a nevelőszülői hivatás fontosságát emelte ki.

– Az az érzés töltse el azokat az embereket, akik ezt választják, mint az édes szülőket eltölti. Ha ugyanazzal a szeretettel fordulnak a gyerekek felé, akkor működni fog a kapcsolat – tette hozzá a térség országgyűlési képviselője.

– 2010 óta stratégiai kérdés a kormány részéről a magyar családok, a nevelőszülők támogatása – mondta Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette: 2014 óta foglalkoztatási jogviszonynak minősül a nevelőszülői státusz, idén pedig 850 millió forinttal többet költenek a hálózatra. Jövő év januárjától pedig bevezetik a nevelőszülői gyedet.

 

Nagy szükség van rájuk

Pirka Mátyás a Nők a családban és a munkaerőpiacon program keretében az atipikus foglalkozási lehetőségeket mutatta be a találkozón.

– A gyereknek szükségük van arra, hogy gondviselő családot találjanak. Fontos, hogy olyan elhivatott nevelőszülőket sikerüljön toborozni, akik a hátrányos helyzetű gyerekeket felneveljék – tette hozzá az Alternaiv Egyesület elnöke.Somogy megyében egyébként 941 gyermek van gyermekvédelmi gondozásban közülük 469-en élnek nevelőszülőknél. A legtöbben 4-6 éves közötti korosztályból találtak családra. A megyében 174 nevelőszülőnél 98 százalékban feltöltöttek a gondozási helyek, míg az országos átlag 87 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában