szokások

2019.03.25. 11:30

Feldolgozott húsra és sörre költjük a legtöbbet, ha bevásárolunk

A magyarok feldolgozott húsra és sörre költenek a legtöbbet, ha élelmiszert vásárolnak. A bevásárlási listákon évek óta ugyanazok a termékek szerepelnek a leggyakrabban.

Kovács Gábor,

Azt hinné az ember, vidéken könnyebben elérhető az egészséges étkezés. manapság azonban egyre kevesebb portánál állítanak elő élelmiszert.

– Azt eszem, ami éppen van, bár felvágottat alig, jó nekem a pirítós kenyér is – felelte érdeklődésünkre a bárdudvarnoki Szigeti Gézáné. – Falun kevés az élelmiszerüzlet, a legtöbb helyen csak a mozgóbolt jár, de ott nemigen van választék, így az egészséges ételek közt se nagyon lehet válogatni.

– Ha már hús, igyekszünk minél több baromfit fogyasztani, bár én a marhapörköltet jobban szeretem – árulta el Kéri Ferenc. – Olcsó töltelékárut nem veszek, inkább szalonnát és sonkát, de kevesebbet.

A Nielsen piackutató cég adatai szerint a magyarok feldolgozott húsra és sörre költenek a legtöbbet, ha élelmiszert vásárolnak. A top tízes listán évek óta ezek az élelmiszerek szerepelnek, sorrendben: feldolgozott hús, sör, sajt, üdítők, ásványvíz, snack és chips, kávé, gyümölcslevek, gyümölcsjoghurt és tejföl. A lista élén álló öt terméktípusra a magyar vevők a teljes élelmiszerforgalom 38 százalékát, tehát nagyjából 642 milliárd forintot fordítottak tavaly.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató intézetének listáján is szerepel a feldolgozott húsáru, beleértve a virslit, a felvágottat és a kolbászt. Ezek napi fogyasztása kockázattal járhat.

– A legtöbben csak kényelemből, és nem is az olcsóság miatt választják a feldolgozott élelmiszereket, mert nincs idejük főzni – értékelte a leggyakrabban vett ételek listáját Dudás Ágnes dietetikus, aki Balatonmáriafürdőn dolgozott, és egy fővárosi egészségügyi központ munkatársa. – Az emberek tudatossága az egészséges étkezés terén még mindig gyermekcipőben jár. Hiába írják rá az árura az összetevőket, a legtöbben nem olvassák el, nekik a tápanyagtartalom sem számít.

Dudás Ágnes szerint a magyarok még mindig túl sok szénhidrátot és cukrot esznek, és kevés zöldséget. A cukros üdítő és a fehér kenyér vezet. Sokan ha elmennek egy pékség mellett, mindjárt betérnek, s nem a teljes kiőrlésű pékárut veszik. A dietetikus ötlete az, hogy minden bevásárlóközpontban legyen egészségpult, ahol ingyenes tanácsadást kaphatnának az emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában