Segítség

2019.03.21. 14:00

Ha elromlik a telefon vagy nincs tűzifa, segít az önkormányzat

Amikor elromlott az idős asszony mobiltelefonja, az önkormányzathoz fordult, hogy javítsák meg neki. Ez csak az első pillanatra meghökkentő, mert a kistelepülésen élők az ügyes-bajos dolgaikkal rendre a polgármesteri hivatalhoz fordulnak segítségért.

Kovács Gábor

Az önkormányzatok a kistelepüléseken nagyon fontos szerepet töltenek be, mert sok az idős és egyedül élő ember, akik a polgármesteri hivatal segítségére szorulnak, tartja Bodrog Gábor, Simonfa polgármestere. Az önkormányzatok a lehetőségeihez mérten igyekeznek minden segítséget megadni. A gyógyszer, a kórházba jutás vagy a téli tűzifa beszerzése alap, de Simonfán az önkormányzati traktor akkor is segít, ha egy helybeli nem tud elszállíttatni valamit.

– Számtalan aprósággal, mindenféle olyan üggyel megkeresnek bennünket, ami nem az önkormányzatra tartozna – mondta Bertók László, Vése polgármestere. – A legutóbb azzal jött valaki, hogy lejárt a jogosítványa, mit kell csinálnia.

Az évek óta gyakorlat, hogy bármilyen űrlapot kitölteni vagy egy borítékot megcímezni az önkormányzatnál segítenek a lakóknak Vésén. Még senkit nem küldtek el azzal, hogy ez az ügy nem rájuk tartozik. Fénymásolni a helyiek rendszeresen a polgármesteri hivatalba járnak, pedig a művelődési házban is lehetne, de azt szokták meg, hogy az önkormányzatnál megcsinálják nekik.

Ha áramszünet van a faluban, először a polgármestert keresik, de ez bármely szolgáltatóval kapcsolatban elmondható. Alsóbogáton pedig a polgármester nem szakértőként még az adóbevallások kitöltésében is segít. – Ha bármiben tudunk segíteni, az pozitív élményt kell, hogy okozzon – vallotta be Süle Tibor. – Volt olyan eset, amikor egy családnak vissza tudtunk igényelni három évre visszamenőleg családi adókedvezményt, így százezer forintos nagyságrendben kaptak vissza pénzt. Annál nagyobb öröm nincs, ha szociális ügyekben tudunk segíteni, kijárunk az OEP-től támogatást, vagy egy kis nyugdíjemelést.

A kistelepüléseken a polgármester jelenti az ügyintézést. Süle Tibor olyan példát is említett, amikor felháborodva jött be egy lakó az önkormányzathoz, és bár a polgármester nem tudott neki segíteni, de nyugodt hangon elbeszélgetett vele egy órán át. Végül az illető úgy távozott, mintha kicserélték volna, csak mert valaki meghallgatta a problémáját.

Az emberek az önkormányzattól várnak tanácsot és eligazítást Somogygesztiben is. Tavaly óta egy gázbekötési akció zajlik a faluban, a szolgáltató ingyen bevezeti a vezetéket egészen a házak faláig. A bekötésre várók közül többen keresték meg segítségért a polgármesteri hivatalt. Azóta a falugondnok eljár ezekben az ügyekben, térképmásolatokat és földhivatali tulajdoni lapokat szerez be, sőt az E.ON-hoz is bemegy intézkedni a lakók helyett, ha idősek és nehezen mozognak. – Ez a dolgunk, és sokszor nem jár köszönet érte – vallja Csór Zoltán polgármester. – A kistelepülési léthez ez a segítség hozzátartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában