Misszió

2019.03.13. 14:00

Karóra nélkül élt az emberevők földjén a kaposvári pap

A kaposvári metodista imaházban tartott missziós előadást Pisztora Ferenc, katolikus diakónus. A fiatal pap két évig volt Pápua Új-Guineaban, ahol verbita szerzetesként vett részt missziós terepgyakorlaton.

Marosi Gábor

Kevés embernek adatik meg az, hogy élete során legalább egyszer ellátogasson Pápua Új-Guinea földjére. Egy fiatal kaposvári pap, Pisztora Ferenc szerencsésnek mondhatja magát, hiszen 2015 és 2017 között két évet élt a szigetországban. Ez idő alatt megismerte a helyi emberek nyelvét, kultúráját és mindennapjait. – Sok minden átértékelődött ott bennem – mondta Pisztora Ferenc. – Miközben a melanéz világot figyeltem, a saját kultúrámat is jobban megérthettem. Jó volt részt venni a helyi egyház élettel teli ünnepségein, hiszen a pápuák táncolnak és énekelnek a misén. Sokfelé van olyan templom, aminek nincsen teteje vagy ajtaja, máshol vezetékes áram sincsen, az emberek mégis örömmel ünnepelik hitüket.

– Két évig nem használtam karórát – folytatta Pisztora Ferenc. – Meg kellett tanulnom lelassítani a tempójukra. Nálunk nincs menetrend, sem határidőnapló. Igyekeztem elsajátítani tőlük azt is, hogy ne ragaszkodjam a magam elképzeléseihez és a tárgyaktól se függjek. Ez nagyvonalúságra nevelt. Felismertem, hogy nem muszáj túlhajszolni magamat, inkább kevesebbet csináljak, de azt teljes jelenléttel. Most már nem aggódom azon, ha valami nem úgy sikerül, mint ahogyan tervezem. Nyitottabb és érzékenyebb lettem más népek felé, hiszen nem csak pápua testvéreimre kellett figyelnem, de misszionárius kollégáim is több tucat nemzetből érkeztek. A pápua keresztények élete nem könnyebb, mint idehaza. Más örömök és más problémák színesítik mindennapjaikat. Habár szívesen visszamennék egyszer, tavaly nyáron azért csatlakoztam a Kaposvári Egyházmegyéhez, mert Somogy megye is missziós területté vált. Remélem, hogy a külmisszióban szerzett tapasztalataim segítenek majd új utakat találni a somogyi küldetésben is – tette hozzá.

Erős a szellemhitük

Pápua Új-Guinea a csendes-óceáni szigetvilág egyik természetileg és kulturálisan is sokszínű országa. Ennek egyik jele a csaknem hétmilliós pápua lakosságkörében fellelhető 850 különféle élő nyelv. Melanéziában a 19. század végétől van jelen a keresztény misszió. A fiatal egyház tagjaiban ma is erősen él a több ezer éves szellemhit és erősen őrzik a kultúrájukat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában