nemzetközi verseny

2019.05.09. 11:30

A bronzos kecsua indián elnyerte a zsűri tetszését

Esküvői muffinokkal kezdte, ma már igazi képzőművészeti alkotásokat készít csokoládéból. A kaposvári Koczka Judit a napokban tért haza Essenből, ahol egy nemzetközi megmérettetésen bronzérmet szerzett különleges süteményalkotásával.

Góz Lilla

– Egy esküvői kiállításon szerettem volna feldobni a standot és sütöttem muffinokat, amiket rózsával díszítettem – így indult a sütemények iránti érdeklődése Koczka Juditnak jó pár évvel ezelőtt. A család és a barátok rendelései és biztatása arra sarkallta, hogy még jobban belemerüljön a cukrászat rejtelmeibe.

– Ez egy olyan fajta kreatív munka, amikor a külvilágot kizárom, átkerülök egy másik fázisba és teljesen ellazít – mesélte a kaposvári mester. Nagyon kedveli a sokféle technika használatát. Végzett több designer cukrásztanfolyamot, ahol angol és orosz szakemberek is oktatták. A hétvégén Essenben vett részt egy nemzetközi versenyen. Alkotását egy kutató munka előzte meg, a holt nyelvek szótárából kecsua nyelvre lefordította csokoládéból mintázott formáit.

– A 30x30-as teret kellett kihasználnom. Csokoládéból faragtam ki egy kecsua indiánt, amely köré egy térképet festettem. Medvelábnyom, halak, lovak, sátrak és temető is került rá, mellette kecsua nyelven található magyarázattal– mutatta különleges faragványát Koczka Judit. Több mint ötszáz versenymunkát zsűriztek 14 kategóriában Essenben. Mindössze öt magyar versenyző indult a német versenyen. Már húsvéttól dolgozott alkotásán, de megérte, kis méretű artisztika kategóriában bronz éremmel díjazták indiánját.

– Az egész úgy kezdődött, hogy kiborult a bronz por és nézegettem milyen formát lehetne bekenni bele. Gondolkodtam portrén, gorillán, de végül az indián mellett döntöttem. Nagyon öröm volt a bronz minősítés, a zsűri nagyon szigorú volt, sok versenyzőt kizártak – mondta el Koczka Judit.

A kaposvári hölgy fotósként dolgozott, majd esküvői szalonjában dolgozott. Júniusban szerzi meg a cukrász mesterséget. Szeptemberben a Miskolc melletti Szikszón vesz részt egy nemzetközi versenyen, majd novemberben az angliai Birminghamben méretteti meg magát. Nagy álma eljutni a cukrász világbajnokságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában