feltárás

2019.06.05. 17:30

Magyar katonákat exhumáltak, németeket keresnek

Tovább folytatódott a feltárás a Keleti temetőben, melyben a második világháborúban elesett német katonák földi maradványait keresik. Továbbra is hiányzik 14 katona holtteste, ám most magyar honvédek csontjai és használati tárgyai kerültek elő.

Kovács Gábor

Ahogyan arról már beszámoltunk, egy plébános korabeli feljegyzései alapján indult meg a kutatás 31 német katona után, akiket a visszaemlékezések szerint Kaposváron temettek el. A Német Hadisírgondozó Szövetség fordult a Somogy Temetkezési Kft-hez, hogy nyújtsanak segítséget a megtalálásukhoz.

A múlt héten már megindult az exhumálás, amelynek során 15 német katona földi maradványaira bukkantak ott, ahol a temető egykori gondnoka emlékei alapján láttak az ásáshoz. Időközben kiderült, hogy több, valójában 18 német katonát rejtett a tömegsír, ám 13-at még mindig keresnek.

Szerdán délelőtt a Német Hadisírgondozó Szövetség és a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének hadisírgondozó munkatársai közösen fogtak a munkához. Egy olyan sírt tártak fel, amelyben a felirat szerint 17 magyar katona és 29 ismeretlen kellett volna, hogy legyen, ám ez nem volt valószínű.

– Azt gondoljuk, hogy tudatosan másították meg a feliratokat az 1960-as,70 években – mondta Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. igazgatója. – Azoknak, akik átírták a sírfeliratokat, lehetett az a szándékuk, hogy eltüntessék a német katonák holttesteit, ám ezzel együtt megóvhatták ezeket. Bár arra sok példa nem volt, hogy a sírokon álltak bosszút a győztesek, 1945-ben mégis megtörtént, hogy Balatonszentgyörgyön egy szovjet harckocsi széttaposott egy német katonatemetőt.

A szerda délutáni felhőszakadás félbeszakította a feltárást. Addig azonban öt magyar katona maradványaira bukkantak a hadisírgondozók. Személyes tárgyak, egy bakancs és egy pénztárca is előkerült, sőt egy olvasható postai azonosítólap is. A magyar katonáknak az újratemetés után feltehetően a kaposvári Hősök temetője lesz a végső nyughelye.

 

Itt felejtették az SS-t

Kaposvár nyílt városként került 1942 december 2-án a szovjet csapatok kezére. A helytörténész Puskás Béla kutatásai szerint mindez csupán kisebb lövöldözéssel járt, de egy magyar tizedesről biztosan tud a história, akit lelőttek a mostani Dorottya szálló előtt. Hat német katonát rögzítettek az iratok, akik az SS-ben szolgáltak, mint magyarul beszélő bácskai svábok. Őket egyszerűen Kaposváron felejtették a hátráló németek. Ez a hat katona is meghalt a szovjetek benyomulásakor.

Reteszállásokban küzdöttek

Kaposvár környékén voltak német reteszállások is, ezekkel lassították a szovjet csapatok előrenyomulását. A legnagyobb, a nagybajomi zsák annyira jól működött, hogy az oroszok sokáig nem tudták elfoglalni. Kisebb géppuskafészkeket azonban felszámoltak, onnan is kerülhettek német holttestek a Keleti temetőbe. 1945 március 6-án a Tavaszi ébredés nevű ellentámadás Böhönye és Nagybajom irányából indult, és Kaposújlakig jutott el. A támadók közül a német és magyar katonák holttesteit a kaposvári temetőbe hozhatták a harcok körzetéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában