Tanárhiány

2019.08.22. 20:00

Még tart a tanárikban a nyári átigazolási időszak

A legtöbb somogyi iskolában minden meghirdetett álláshelyet betöltöttek már, de még vannak olyan intézmények, ahová keresnek pedagógusokat. A Belügyminisztérium adatai szerint Somogyban jelenleg hat tanító és harminckilenc tanár hiányzik.

Marosi Gábor

Másfél hét múlva becsengetnek a megye iskoláiban, sok helyen teljes létszámmal dolgozik majd a tantestület, de vannak olyan iskolák is, ahová még mindig keresnek tanárokat. – Még zajlik az átigazolási időszak – hangsúlyozta Szabó Zoltánné Gelencsér Ilona, a Balatonszárszói József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője. – Jelenleg még van mozgás, de úgy tűnik, hogy megoldjuk a problémát. Matematika és testnevelés szakos tanár hiányzik, örülnénk ha találnánk főállású munkatársat, mert az biztonságot jelentene. Van azonban egy nyugdíjas munkatársunk, aki vállalta, hogy tovább tanít és ha kell, akkor a kollégáim is besegítenek majd – tette hozzá.

A Balatonlelle-Karádi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola három pedagógust keresett idén nyáron. Miseta Zoltán, az intézmény vezetője elmondta: egy tanító nyugdíjba ment, egy másik pedig gyermeket vár, ezért az ő helyükre kellett felvenni egy-egy pedagógust. A szülők kérésére új napközis csoport is indul, ezért egy harmadik tanítót is alkalmaznak. Miseta Zoltán hozzátette: pályakezdő és pár év tapasztalattal rendelkező pedagógusokat találtak a megüresedett helyekre.

– Az üzleti szféra is elcsábítja a tanárokat – fogalmazott Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. – Néhány iskolában vannak üres álláshelyek, nyelv és természettudomány szakos tanárokat még keresünk. Azt gondolom, hogy augusztus végére megoldódik a probléma és teljes létszámban tudunk dolgozni. Van ahol teljes állásba veszünk fel embert és olyan is, ahol óraadókat alkalmazunk – hangsúlyozta Szamosi Lóránt. Van azonban olyan település, mint például Gamás, ahol az összeszokott tanári gárdával kezdődik el az idei tanév. Jeszenszky Gábor, a Gamási Általános Iskola vezetője elmondta: az elmúlt tizenöt évben hat pedagógus ment el az intézményből, de mindig találtak a helyükre újakat.

Nyugdíj mellett is vállalják a tanítást

A kaposvári Református-iskolából kettő pedagógus ment nyugdíjba az elmúlt tanév végén. Egyikük tanító, másikuk pedig magyar nyelv és irodalom szakos tanár volt. Molnár Tímea, az intézmény igazgatója elmondta: mindkét megüresedett álláshelyere sikerült felvenniük új, több év tapasztalattal rendelkező pedagógusokat. – Egy kollégánk nyugdíj mellett tanít – emelte ki Molnár Tímea. – Év közben pedig még egy munkatársunk nyugdíjas lesz, de jelezte, hogy még évekig szeretne dolgozni. Azt gondolom, hogy a jövőben nehéz lesz betölteni az üres álláshelyeket. Egyrészt nagyon sok a pályaelhagyó, másrészt pedig vannak olyan fiatalok, akik a diploma megszerzése után el sem kezdenek tanítani – tette hozzá az iskolaigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában