Életmód nap

2019.08.06. 20:00

Szűrés és életmódváltás az egészség védelmében

Civilekkel az egészségért címmel prevenciós napot szervezett kedden a Megyei Egészség Fórum a kormányhivatalban. Az életmód-tanácsadásra, vérnyomás- és testzsírmérésre több mint 200 látogatót vártak a házigazdák.

Harsányi Miklós

– Fő célunk, hogy ráirányítsuk a figyelmet a megelőzés fontosságára – hangsúlyozta Neszményi Zsolt megyei kormánymegbízott. – Erről mindenki beszél, csak amikor tenni kellene valamit, akkor elsikkad a dolog, s legtöbben csak akkor megyünk orvoshoz, ha betegek vagyunk vagy valami fáj. Ezen a szemléleten szeretnénk változtatni.

Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna, a Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesületének elnöke vércukorszintet mért a fórum keretében, az egyik jelentkezőnél 18,2-es értéket mutatott a mérő. – A cukorbetegség rohamosan terjed, Somogyban is a népesség nagyjából tíz százalékát érinti, s egyre több a gyermek páciens – mondta Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna. – S ami igazán nagy veszély, sokan nem tudják, hogy diabéteszesek. Nem csak itt mérünk, hanem heti rendszerességgel folytatjuk a szűrést az egyik kaposvári áruházban. Július végéig csak ott több mint 300-an jelentkeztek, s 20 cukorbeteg-gyanús embert irányítottunk orvoshoz. A munka folytatásához szükség van a támogatásra, sokba kerülnek ugyanis a felhasznált eszközök: az egyszeri ujjbegy-szűrő 60 forint, s 3000 forintot fizetünk egy doboz vércukormérő-csíkért.

Hasgörcs, fáradékonyság, puffadás, bőrpanaszok: ez is lehet a gluténérzékenység tünete. Miklai Lajosné, a lisztérzékenyek egyesületének kaposvári elnöke is ott volt a fórumon, ahol kiemelte: a probléma a lakosság közel két százalékát sújtja, s lényeges a gluténmentes diéta.

Számos kedvezményt vehetnek igénybe a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének tagjai, s hatékony képzéssel is segítik őket. Máté-Mártonné Iványi Katalin, a közel 500 tagú megyei szervezet elnöke arról beszélt, hogy a három hónapos jelnyelvi tanfolyamot szeptemberben indítják, melyen 15-en vesznek részt.

– Az egészséges életmódra nevelést időben kell elkezdeni és egy ilyen nap élményt jelent a gyermekek számára – mondta Marácziné Keresztes Katalin, a kaposvári Nemzetőrsori Óvoda munkatársa. Az intézményből 20 kisfiú és kislány látogatott el a prevenciós napra.

Schneiker Irén kaposvári nyugdíjas elégedetten nyugtázta: az idősebbek közül is sokan eljöttek a rendezvényre. Kiss Sándorné simonfai rokkantnyugdíjas szerint pedig minél gyakrabban kellene megtartani a programot, amely hatékony segítséget nyújt az életmódváltáshoz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában