változó körülmények

2019.09.27. 14:00

A közúti közlekedés veszélyei fokozódhatnak ősszel

Elindulás előtt mindig szükség van az alapvető biztonsági ellenőrzésekre az autókon, a szeptemberi műszaki átvizsgáláson kívül a járművezetéssel kapcsolatos teendőket sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Harsányi Miklós

Meg kell szoknunk, hogy rövidebb a nappali időszak, csúszósabbá válnak az utak, s a vadállatok is egyre sűrűbben jelennek meg az utak mentén.

– Az évszakkal együtt járó változások jelentős hatást gyakorolnak a közúti közlekedésre is – derült ki a rendőrség tájékoztatójából. – Kedvezőtlenebbé válnak az út-, az időjárási és a látási viszonyok. Az úttestre lehullott falevelek jókora közlekedésbiztonsági kockázatot jelenthetnek, különösen akkor, ha a reggeli pára vagy más csapadék miatt azok átnedvesednek.

Emiatt az út akár olyan csúszóssá is válhat, mintha jég borítaná be. Másik veszély, hogy a falevelek elfedhetik a burkolat esetleges hiányosságait, köztük a mély kátyúkat is.

A rendőrség azt tanácsolja: legyen mindig napszemüveg a gépjárműben. Ősszel a napfény a szokásosnál is ragyogóbb lehet. A járművezetők ügyeljenek a vadveszélyre, ősszel gyakrabban következnek be vadelütések. Ennek több oka van: egyrészt a szarvasok párzási időszaka, mely szep­temberre és októberre esik vagy a vadak gyakoribb vonulása.

A fokozott óvatosság különösen hajnalban és alkonyatkor indokolt. Ha a járművezetők menet közben a környezetükben vadállatot észlelnek vagy ott korábban áthaladó állatot – például szarvast – láttak, akkor mindenképpen lassítsanak, hiszen a vadon élő állatok általában nem egyedül, hanem csoportosan mozognak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában