gesztenyeszezon

2019.09.17. 11:30

Fáról pottyant segítség az osztálynak, bosszúság az autósnak

Már potyog a vadgesztenye. Az autósok ennek annyira nem örülnek, nem úgy a gyerekek.

Góz Lilla

Előbbieket a Kaposvári Városgondnokság figyelemfelhívó táblákon figyelmezteti, a potyogó termés kárt tehet az autókban. Utóbbiak, vagyis a gyerekek pedig hamarosan elkezdhetik gyűjteni a gesztenyét, a felvásárlókban napokon belül elindul a szezon, az eladásból származó bevétellel az osztálypénzt gyarapítják a diákok.

A kaposvári Kisfaludy iskolásai évek óta szorgosan gyűjtik a vadgesztenyét, a pénzből pedig volt, hogy fagyizni vagy kirándulni ment a nyertes osztály.

– Zsákokba gyűjtjük idén is a gesztenyét, majd leadjuk a felvásárlónak, a gyerekeken kívül a szülők, nagyszülők is szedik és hozzák be az iskolába – mondta el Agócsné Horváth Andrea, a Kisfaludy Utcai Tagiskola igazgatója. A pedagógus hozzátette: a bevétel az osztálykasszát fogja gyarapítani.

– Minden évben, így idén is megkezdtük kihelyezni a figyelemfelhívó táblákat – mondta el Herczeg Attila, a Kaposvári Városgondnokság vezetője. Hozzátette: a Toponári úton, a Rippl-Rónai, valamint a Kossuth Lajos utcában található több vadgesztenyefa, főként itt hívják fel az autósok figyelmét a termés potyogásának veszélyeire. A közmunkások pedig az utcán, a járdákon folyamatosan seprik össze a fa termését, leveleit.

– Napokon belül elindul a vadgesztenyeszezon – mondta el érdeklődésünkre Vígvári József, az Erdei Termék Vállalkozás Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: idén az aknázó moly miatt jóval kevesebb termésre számít, míg tavaly harminc tonnát vettek át a gyűjtőktől, idén jó, ha lesz fele ennyi mennyiség.

Vígvári József hozzátette: sok a visszatérő gyűjtőjük, akik keresetkiegészítésként szedik a gesztenyét, de iskolák osztályai is hoznak be hozzájuk vadgesztenyét. A kaposvári átvevőtől a gyógynövény-feldolgozóba kerül a gesztenye, ahol összetörik, leszárítják, majd krémekhez, gyógysamponokhoz, gyógynövénykivonatokhoz vagy teához használják fel leginkább.

Feldolgozott termékként exportra is jut a hazai vadgesztenyéből a nyugat-európai országokba. A növényt évtizedek óta használja a népi orvoslás és a gyógyszeripar alapanyagként. Virágából ülőfürdőt készítettek, a fa kérge fényvédőkrémek alapanyagául szolgál. Szárított, össze­préselt termése pedig samponok, visszérkrémek, bőrápolási termékek hozzávalója. A közönséges vadgesztenyét az aranyér, a vénás és hajszálér-keringési elégtelenség kezelésére is ajánlják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában