táv tank

2019.09.15. 10:44

Mariborban jártak a nagyatádi harckocsizók

A szlovén partizánszövetség meghívásának tettek eleget a 69. Harckocsi Ezrede Nyugdíjas és Baráti Körének tagjai – mondta Hortobágyi Ferenc elnök. Egy sikeres önkormányzati pályázatnak köszönhetően biztosítottak voltak az anyagiak és elindulhatott a húsz fős delegáció a szlovéniai Mariborba.

Györke József

Háromórás utazást követően jutottak el a „General Maistra” laktanya kapujáig, ahol Milan Fiser ezredes, a központi katonai iskola parancsnoka fogadta a nagyatádiakat nagy szeretettel. Markovics Zvezdan őrnagy ismertette a szlovén hadsereg történetét. Elmondta többek közt, hogy a hely, ahol tartózkodnak a XIX. század közepén épült egy év alatt. Igaz, csak 1857-ben népesítették be katonákkal. Jelenleg négyéves kadétiskola, tiszti iskola és főtiszti akadémia hallgatói tartózkodnak az épületben. A múzeumlátogatás során a delegáció tagjai megismerték fotókon a délszláv háború idején zajló harcok helyszíneit fotók és makettek segítségével. Az akadémia parancsnoka is két helyszínen is harcolt, mint parancsnok.

Maribort követően az Ormozshoz közeli „Svetinje” (Isten egyháza”) helyiségbe utaztak, ahol Dragan Kokot katonai jellegű magángyűjteményét tekintették meg. Mivel korábbról ismerték, magyar egyenruhákat vittek ajándékba, de nem távoztak üres kézzel. Ugyanis vállról indítható rakétakilövővel lett gazdagabb a nagyatádi hadipark, valamint egyéb, a szlovén hadseregre jellemző egyenruházattal.

A programon résztvevők nagy élményekkel, ismeretekkel felvértezve utaztak haza. Meghívták a vendéglátókat a hét végén tartandó III. Nagyatádi Honvédtalálkozóra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában