testületi ülés

2019.09.02. 16:40

Siófok jó hírneve a tét

Bírósági peres eljárások megindításához és sajtó-helyreigazítási kérelem elkészítéséhez kérte a képviselő-testület hozzájárulását Siófok polgármestere egy korábbi cikk miatt, ami a polgármesternél kiverte a biztosítékot.

Kolumbán Tünde

A városvezető hétfőn rendkívüli testületi ülésen kért felhatalmazást, hogy az önkormányzat megbízási díjért cserébe külsős ügyvédi irodát bízzon meg egy sajtó helyreigazítási ügy képviseletével. Egy online portál még augusztus első felében készített helyszíni riportot a város szórakoztató negyedéről. A cikk szerzője turistákat és a Petőfi sétányon dolgozók nyilatkozatait idézte, akik zsebtolvajokról, velük összejátszó ajándékárusokról, prostituáltakról beszéltek. „A családi nyaralóhely kész fertő lett”. Ezt nyilatkozta a lapnak egy vendég. Ez az, ami a sétány őrzését személyes ügynek tekintő polgármesternél – ahogy a hétfői rendkívüli ülésen fogalmazott – kiverte a biztosítékot. – Arra az álláspontra jutottam, hogy emellett nem fogok elmenni szó nélkül. Szerettem volna jómagam indítani egy peres eljárást, viszont jogi szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy perindítási, sajtó-helyreigazítási és adott esetben sérelemdíjas per megindításának feltétele, hogy a képviselőtestületi többség ehhez hozzájárulását adja – mondta Lengyel Róbert.

A kifogásolt írás augusztus 10-e óta olvasható a lap internetes számában, ám arra a képviselői kérdésre, hogy az önkormányzat azóta élt-e sajtó helyreigazítási kérelemmel, Lengyel Róbert válasza nemleges volt. Csorba Ottó, a Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottság elnöke az ülésen egyetértésének adott hangot, mint mondta, a város jó hírnevét károsító bármilyen szintű megnyilvánulás ellen fel kell lépni. A képviselő hozzászólásában egyúttal arra emlékeztetett, hogy 2017 nyarán épp Lengyel Róbert és az akkori alpolgármestere, Potocskáné Kőrösi Anita voltak azok, akik megoldáskeresés helyett az országos sajtó útján nyilvánították életveszélyessé a kikötő területét. Két évvel ezelőtt, a júniusi Nemzeti Regattát megelőzően robbantotta a hírt a városvezető és akkori helyettese egy szakértői állásfoglalásra hivatkozva, hogy a terület rendezvények megtartására alkalmatlan és balesetveszélyes. Mindemellett a kikötőben, láthatóan változatlan körülmények mellett, azóta is szerveznek városi programokat.

Csorba Ottó a testületi ülésen kitért Lengyel Róbertnek a közösségi médiában folyatott személyes kommunikációjára is, ahol a közelmúltban az egyik siófoki étterem szolgáltatási színvolát és árait kifogásolta, vagy arra, hogy a polgármester szerint a régi kollégái és ismerősi nem merik felhívni, mert lehallgatják a telefonját. Utóbbi ügyben a rendőrég cáfolta, hogy lehallgatták volna Lengyel Róbertet. – Ha a város jó hírnevének védelme a fontos, akkor nemcsak egy cikk kapcsán kell, hogy az legyen, hanem legyen fontos a saját mindennapi tevékenységben, a saját mindennapi kommunikációban is – hangsúlyozta a tanácsnok, akinek hozzászólását a polgármester színházi előadásnak minősítette.

A képviselő-testület ülésén elhangzott, hogy a városháza jogi apparátusa minden bizonnyal alkalmas lenne egy sajtó-helyreigazítási kérelem előkészítésére, emellett a képviselők egyhangú döntést hoztak abban, hogy polgármester ügyvédi szerződést kössön az önkormányzat képviseletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában