egészség

2019.09.26. 17:30

Trendet követnek minőségi alapanyagokkal

Az egészséges alapanyagok tekintetében már történt előrelépés, most arra kell fektetni a hangsúlyt, hogy legyen is idejük megenni a minőségibb ételt a gyerekeknek a menzákon. Egyebek mellett ez is kiderült, a Gasztronómiai Roadshow-n Kaposváron.

Góz Lilla

– Az elmúlt 8 évben a vendéglátás hatalmas fejlődésen ment keresztül mind technológiailag mind pedig az élelmiszerbiztonságot tekintve – mondta el Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke a Kaposváron rendezett Gasztronómiai Roadshown. Céljuk, hogy a jövő generációjának utat mutassanak a termőföldtől az asztalig elv alapján.

– Gyökereiben változott meg a szakképzés rendszere az utóbbi években – mondta el Mayer Gyula, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, aki szerint a vendéglátó szakma sajnos kevésbé csábító a fiatalok körében, ugyanis hétvégén és ünnepnapokon is akár 10-12 órát talpon vannak a szakácsok, pincérek.

– Jelenleg hazánkban másfél millióan vesznek részt a közétkeztetésben 3000 főzőkonyhán 9000 tálalóhelyen – mondta el Rózsás Anikó, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke. – Közülük közel ezren töltötték ki kérdőívüket, amelyben azt vizsgálják, hogy a gyerekek étkezését mennyire befolyásolják az éttermi körülmények. Látjuk, hogy az egészséges ételeket szabályzó rendelet jó, de nem elég, nagyon fontos ugyanis, hogy a gyerekeknek van-e elég idejük ebédelni, le tudnak-e ülni, hogyan fogadják őket az ebédlőben – jegyezte meg Rózsás Anikó.

A Gasztronómiai Roadshow közel húsz helyszínen mutatkozik be országszerte. Legközelebb október 9-én Egerben várják az érdeklődőket.

 

Gasztrotali: helyit az asztalra

– Az élen járó éttermek nem vesznek tömegárut, például egy kedvelt balatoni étterem 70 beszállítóval dolgozik együtt – mondta el Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Hozzátette: Angliában csábító, ha egy étterem kiírja, hogy helyben és a környékből beszerzett kistermelőktől szerzi be az alapanyagot.

– Somogy aprófalvas, 180 ezer hektárnyi erdőterülettel rendelkezik, minden adott arra, hogy alapanyagot biztosítson a vendéglátóknak, vagy akár a közétkeztetés számára – jegyezte meg Gombos Sándor. Hozzátette: november 4-én Kardosfán rendeznek negyedik alkalommal Gasztrotalit, ahol somogyi termelőket hoznak össze a megye éttermeinek tulajdonosaival, szakácsaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában