fotók

2019.10.30. 17:12

Az eskü a régi, az épület új: átadták az ügyészségi székházat

Átadták az új ügyészségi székházat, amely az elmúlt száz év legjelentősebb ügyészségi ingatlanberuházása. A kulcsok átvételénél meghívott vendégként jelen volt Polt Péter, legfőbb ügyész.

Kovács Gábor

A rendszerváltás óta eltelt 30 év alatt az ügyészség a jogállam biztos oszlopa volt, jelentette ki Polt Péter, aki a kaposvári székház átadását szimbolikus jelentőségűnek nevezte.

– A XXI. századi kihívásoknak megfelelő körülmények között dolgozhatunk ugyanazokért a célokért, ugyanazon elvek mentén, melyeket a 150 éves ügyészi eskü tartalmaz – utalt a legfőbb ügyész arra a monumentális feliratra, amely a 1871-es esküszöveggel a falon fogadja a belépőt.

Az elmúlt 12 évben az ügyészség 12 milliárd forintot költött épületekre, ebből a kaposvári 3,8 milliárdot tett ki. A 115 irodahelyiségből álló, ultramodern komplexum olyan speciális elemeket is tartalmaz, mint a távkihallgató szoba és felismertető helyiség, és mindent az e-ügyintézésre terveztek. Összesen 124-en dolgoznak itt, egyesítve a korábban három épületre széttagolt Somogy Megyei Főügyészség, Kaposvári Járási Ügyészség és a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség munkatársait. Az infrastrukturális fejlesztés kedvezményezettje az ügyészségi nyomozás szervezete, hangsúlyozta Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

Horváth Szilárd, Somogy megyei főügyész felidézte az elődöknek méltó emléket állító épület helyszíne, vagyis az egykori Rózsa, majd Gróf Apponyi Albert utca történetét, illetve az első magyar királyi főügyész, a Kőröshegyen született Kozma Sándor alakját. Szita Károly, Kaposvár polgármestere kiemelte, hogy a volt bőrgyógyászat épületével együtt 11 használaton kívüli épületet és területet rehabilitáltak a városban. A megnyitón ott volt Biró Norbert, a megyei önkormányzat elnöke és Neszményi Zsolt kormánymegbízott.

Alkalmazkodni kell a kibertérhez

Polt Pétert maradhat a legfőbb ügyész, mert a mandátuma lejárta után újabb kilenc évre őt javasolja ismét a posztra Áder János köztársasági elnök, derült ki a napokban. Polt Péter a kaposvári székházavatón felsorolta az ügyészség eredményeit. Tavaly 98 százalék feletti váderedményességet értek el, és az ügyek 44 százalékában az elbíráláshoz nem kellett tárgyalás, vagyis hatékonyabbá és gyorsabbá váltak az eljárások. Évtizedek óta először csökkent 200 ezer alá az ismertté vált bűncselekmények száma, ez EU-s viszonylatban is kiemelkedő. Ugyanakkor változóban a bűnözés összetétele, és a bizonyítás módja, mert egyre inkább a kibertérben élünk, és ehhez alkalmazkodni kell az ügyészségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában