jövőkép

2019.10.17. 17:30

Élményközpontú szakmai képzés várta a somogyi diákokat

Tizenhét középiskola mutatkozik be a csütörtökön megnyílt 19. Pályaválasztási és Szakmabemutatón, melynek a kaposvári Kinizsi Pál élelmiszeripari szakgimnázium ad otthont. Tizenegy szakmacsoportban 41 szakmát ismerhetnek meg a diákok, s pályaorientációs tesztek és idegennyelvi szintfelmérő labor is várta őket.

Harsányi Miklós

– Tudjuk és látjuk, hogy a hazai és a somogyi gazdaság is munkaerőhiánnyal küzd – hangsúlyozta a megnyitón Simonné Hornyák Valéria, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője. – Az európai tendenciák azt mutatják, hogy az alacsony képzettséget igénylő munkakörök aránya a jövőben továbbra is csökken fog, a magas szintűeké pedig növekedni.

 

Somogyban 15 hiányszakma van – a többi közt villanyszerelő, kőműves, szerszámkészítő –, s az utánpótlás biztosítása érdekében széles kínálattal várták a kamaszokat. A 13 éves berzencei Hunyadi Mátyást leginkább az informatika érdekli, a kaposvári Noszlopy közgazdasági szakgimnázium képzéseit tanulmányozta. Édesanyja, Hunyadi Zsoltné azt mondta: rengeteg információt kaptak a gyerekek és a szülők, így könnyebb megalapozott döntést hozni.

– Ebben aztán düböröghet az erő – mondta egy kamasz fiú a Gépész standja előtt, ahol kiscsoportba verődve nézték a 600 köbcentis motorkerékpár motorblokkját. A főtengelyt, a hengerfejet és a nyomatékváltót is szemügyre vették, miközben a Kinizsi élelmiszeripari szakgimnázium kiállítóhelyén a csoki szökőkutat és az édesipari-termékgyártó tagozatos diákjainak alkotásait – bonbonok, kekszek, muffinok – tesztelte a közönség. Boltívet és gipszkarton táblát raktak a nagybajomi Kolping Katolikus Szakközépiskola kőműves tanulói, a pék-cukrászok mézeskalács díszítésben jeleskedtek. Végh Csilla gyakorlati oktatásavezető kiemelte: öt szakmát oktatnak, 110 diák jár hozzájuk, s a kiscsoportos képzés keretében nagy hangsúlyt helyeznek a gyakorlati oktatásra.

 

Nehéz pálya a választás

– Kiskoromban is főzőcskéztem otthon és érzem, hogy jó pályát választottam – mondta a 19 éves Gyimesi Máté, aki a KSZC kadarkúti Jálics Ernő szakgimnáziumban szakácsnak tanul. – Szeretem ezt a szakmát, élményt ad, szükség van a kreativitásra, nagyjából már 90 féle ételt tudok elkészíteni.

A kadarkúti iskola szociális szakgondozó valamint légijármű-szerelő technikus oktatást is indít. A szőcsénypusztai Széchenyi Zsigmond mezőgazdasági szakgimnázium is bemutatkozott a rendezvényen, Tóth Krisztina igazgató azt mondta: döntő, hogy a tanintézmények rugalmasan alkalmazkodjanak a helyi gazdasági, munkaerőpiaci igényekhez. A szakmunkásképzésen kívül jövőre négy területen – erdész, mezőgazdasági gépész, kertész és természetvédelmi szakirányon – oktatnak technikusokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában