időközi

2019.10.25. 15:45

Ismét polgármestert választanak a szabadiak

Balatonszabadi Időközi polgármester választás lesz Balatonszabadiban, miután szavazategyenlőség alakult ki.

Kolumbán Tünde

Az újrainduló Király Kálmánra 534, míg kihívójára, Hosszú-Kanász Eszterre 535-en szavaztak az egyébként eredményes választáson, amit két hete Hosszú-Kanász Eszter nyert meg.

Az urnákba 19 érvénytelen szavazólap is bekerült, amelyek közül az egyik érvénytelensége kérdésesnek bizonyult. Király Kálmán a vitatott lap miatt október 15-én a szavazatok újraszámlálását kérte. A neve melletti körbe ugyan nem szabályos iksz, vagy kereszt került, ám a polgármester véleménye szerint a jel egyértelműen két egymást metsző vonalat ábrázol, azaz okfejtése szerint a szavazat érvényes.

Az ügy megjárta a Területi Választási Bizottságot, majd a napokban a Pécsi Ítélőtábla elé került, amely elfogadta Király Kálmán indoklását. A bírósági végzés szerint Király Kálmánra 535 érvényes voks érkezett, akárcsak Hosszú-Kanász Eszterre.

A szavazategyenlőség miatt a Helyi Választási Bizottságnak 30 napon belül új polgármester választást kell kiírnia. Az időközi szavazásra 2020 elején kerülhet sor, addig Király Kálmán marad hivatalban, aki kérdésünkre Hosszú-Kanász Eszterhez hasonlóan megerősítette: újra megméreti magát az időközi választáson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában