export

2019.11.05. 11:30

Horvátországi cukorgyárakba vándorol a magyar répa

Két-három euróval többet adnak a horvát cukorgyárak a magyar cukorrépáért, ezért tömegesen útra kel és a határátkelőhelyeken vándorol át a szomszédba.

Kovács Gábor [email protected]

Attól függ, hogy ki milyen árajánlatot kap, felelte szűkszavúan Szigeti Ferenc, a Kaposvári Térségi Cukorrépa Termesztők Szövetsége képviseletében a kérdésünkre, és bővebben nem is kívánt nyilatkozni arról, vajon miért választják a magyar cukorrépások a horvát feldolgozó üzemeket az egyetlen magyar cukorgyár, a kaposvári helyett.

Kelemen István, a Magyar Cukorrépa Termesztők Szövetségének főtitkára szerencsére már közlékenyebb volt és teljes képet vázolt fel a helyzetről. A nyár végén úgy számoltak, hogy a kaposvári üzembe 780-800 ezer tonna cukorrépa kerülhet az országból. Az idén azonban 2202 hektáron ter­mesztenek cukorrépát, amelyből 130-140 ezer tonna megy ki Eszékre és Verőcére. A betakarítás megkezdődött, de még folyik. Közepesnél valamivel jobb lett a termés, a cukortartalom átlagos, 16 százalék körüli.

– Nagyon egyszerű a magyarázat, hogy miért utazik a cukorrépa: a horvát cukorgyárak két-három euróval többet fizetnek érte, és a kampány után azonnal kifizetik a répa árát, valamint a teljes szállítási költséget a horvát gyár vállalja magára – mondta Kelemen István. – A határon túl lényegesen jobbak a kondíciók, mint a Magyar Cukor Zrt.-nél. A gazdáknak az a tapasztalata, hogy a Magyar Cukor Zrt. két részletben fizet, egyszer a kampány után és egyszer a következő év júniusában. A felvásárlási ár a horvátoknál 30-32 euró tonnánként, attól függően, hogy milyen messze van a gyártól a termesztő. Kaposváron 26 eurót ígérnek a cukorrépáért.

Gyors kampány a verőcei gyárban

– Mi ezen a héten kezdjük meg a cukorrépa szedését a földeken, válaszolta érdeklődésünkre Rideg Gábor, a barcsi Dráva Coop Zrt. termelési igazgatója. Ezzel az alig 16 kilométerre lévő verőcei gyárhoz igazodnak. Amikor a cukorgyárból egy magyar kapcsolattartón át érkezik a jelzés, hogy odaát várják a barcsi cukorrépát, akkor indulhat meg a betakarítás a határ magyar oldalán, s így a répát nem kell raktározni. A korábbi években már korábban sorra szoktak kerülni, de most viszonylag rövid kampányidőszak van Verőcén. A barcsi gazdák úgy tudják, hogy a horvát cukorgyárban anyagellátási gondok voltak, és emiatt eddig kevesebb répát tudtak felvenni, mint amennyit berendeltek. Barcson hatvan tonna cukorrépát termesztenek hektáronként a gazdaságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában