visszatekintő

2019.11.02. 14:00

Tudományos üléssel emlékeztek Rozsos professzorra 

Rozsos István professzorra emlékeztek tudományos ülés keretében halálának évfordulóján a nagyatádi kórházban.

Györke József

Fotó: Picasa

Pósa István főigazgató emlékező beszédében felidézte, hogy Rozsos professzor mennyire szívesen jött a somogyi városba előadást tartani, ahol a kollégákkal mindig tartalmas és előremutató, a jelen és a jövő orvostudományi problémáit feltáró szakmai találkozókon vehettek részt. Hozzátette: a legendás professzor nyolcvan éves koráig 35 ezer műtétet végzett, 200 dolgozatot írt és 500 előadást tartott. 1990-ben a világon elsőként végezte el az epehólyag endoszkópos, lézer-mikrosebészeti eltávolítását, s elmondhatjuk, hogy a 20. század végének és a 21. század elejének a legeredményesebb magyar sebészeként tartják számon.

Rozsos Tamás, a professzor fia megemlékező, képekkel illusztrált ismertetőjében elmondta, hogy édesapja nagyon jó futballista volt egykor, ami az orvosi pálya elhagyását jelentette volna, de a gyógyításba vetett hite győzött a sportkarrier helyett. Részt vett a pécsi 56-os eseményekben nemzetőr zászlóalj parancsnokként, ami csaknem eltanácsolásához vezetett, ám professzorai kitartottak mellette és pár éves keszthelyi kitérőt követve sebész orvos lett. Szentágothai professzortól megtanulta a türelmet, a szabad véleménynyilvánítást, s ehhez tartotta magát. Kaposvárra kerülve rengeteget dolgozott, számon tartják róla, mennyire higgadtan, praktikusan, szövődménymentesen operált. Egy orvos generáció megteremtője, hiszen mindkét fia és négy unokája mindmáig orvos-gyógyító.

Az emlékezés végén „Istenhit és orvostudomány – Elmélkedés a bangladesi misszió kapcsán” Égető Előd – a sebészcsoport tagja -–tartott előadást bemutatva, hogyan zajlott az a műtét, melynek híre a világot bejárta, s mely során sikerrel választottak szét egy fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt. Kiderül, a beavatkozásra húsz hónapig készültek, s előzetesen három műtét zajlott Bangladeshben Hudák professzor vezetésével, ami az agyi közös vénák szétválasztását jelentett érkatéteres eljárással. Utána hét hónapig tartottak az előkészítő vizsgálatok Magyarországon.

Megvizsgálták az ikreket, több CT és MR vizsgálatot végeztek. 3D-ben modellezték az ér- és idegpályákat, azok lehetséges szétválasztási módozatait. Mivel műtét után be kell takarni az óriási csonthiányt, a fejbőrt kezdték növeszteni. Gondot okozott a műtét közben az ikrek mozgatása is. A nagy operációra a bangladeshiek által rendelkezésre bocsátott katonai műtőben került sor. Csókay András, a műtétet vezető sebész – a korábbi előkészületi munkáknak köszönhetően, 24 órán át kényszerült az otthonról elhozott kis forgószéken végezni műtétet. Másnap hajnalban végre elválasztották egymástól az ikreket és megkezdhették a műtét záró szakaszát. Mindkét asztalnál a magyar és bangladesi sebészek zárták a bőrt. Az orvosok hálát adtak Istennek, hogy vezette kezüket, erőt adott a hosszú műtéthez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában