elismerés

2019.12.08. 11:30

Jutalom jár a hűségért és a jó munkáért

A munkavállalók nem csocsóasztalok, sportszerek és kreatív pihenőeszközök között szeretnek dolgozni, hanem ott, ahol megbecsülést és elismerést kapnak – derült ki egy friss felmérésből.

Kovács Gábor

Meglepő, de egy somogyi varrodában készül a bajor népviselet, Münchenből kapott alapanyagból, mintadarabok után. A kaposvári varrónők férfi zakókat és mellényeket is gyártanak exportra. A cégnél már a karácsonyi jutalmazást várják, de egész évben fontos a megbecsültség.

– Minden munkavállalónk nő, ezért maximális a szociális érzékenység, nem beszélve arról, hogy a ranglétrát bejárva, közülük kikerülve lettem vezető, így ismerem a gondjaikat – mondta Makkó Istvánné, a LADY Ruházati Kft. ügyvezetője.

A barcsi Seres Gépipari és Kereskedelmi Kft.-nél is az év végi rendezvényre készülnek, ahol a jutalomosztást vacsora és beszélgetés követi. Száz dolgozójuk gépgyártással foglalkozik. Náluk fontos a dolgozók elégedettsége, felelte érdeklődésünkre Seres László, ügyvezető-tulajdonos.

Minden cégnél el kellene gondolkodni a dolgozói megbecsültségen a karácsony közeledtével, mondta Kajtánné Kéri Ágnes, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamaránál működő HR-esek Klubjának elnöke. A fiatalok, a Z generáció tagjai igénylik a visszajelzést, az idős dolgozók talán érzékenyebbek.

– Egy munkahelyen a közösségi szabadidős programok másodlagosak, csak akkor számítanak, ha rendben van a megbecsülés – mondta Kajtánné Kéri Ágnes. – Egy munkavállalónak fontos, hogy milyen a házon belüli kommunikáció, milyen értékeket vall a cég. Az elismerésre érzékenyek, mert pontosan tudják, hallják azt, hogy egy másik vállalatnál hogyan becsülik meg a dolgozókat.

A dolgozói elégedettség kulcsfontosságú a munkaerőhiányos gazdaságokban. A munkavállalóknak is egyre fontosabb a visszajelzés, ami nem kerül költségbe. Azonban a magyar munkavállalók jelentős része szinte semmilyen értékelést nem kap, ami hosszú távon elbizonytalaníthatja őket. Igazán a rendszeres, minőségi visszajelzés hiányzik, – derült ki a Pénzcentrum összeállításából. A kellemes irodai, munkahelyi környezeten túl fontos, hogy alakítsanak ki olyan szokásokat, amelyek a közösséghez tartozást erősítik.

megkérdeztük: önöket megbecsülik a munkahelyen?

Novák Istvánné, Kaposújlak:

– Nyugdíjasként is dolgozom, hétköznap délelőttönként a vasútnál, szakszervezeti munkakörben. Korábban ápolónő voltam a MÁV diák­otthonban. A nyugdíjas vasúti kollégák gyógyszertámogatási segélyeivel foglalkozom. Számomra az egész életem során fontos volt a munkahelyi megbecsültség, szerencsére volt benne részem.

Szente Álmos, Kaposvár:

– Én az anyagi juttatásokat és a megbecsülést egyaránt fontosnak tartom egy munkahelyen. Tíz éve dolgozom Olaszországban szakácsként, a vendéglátóiparban. Külföldön bizony hajtani kell, de nem marad el az elismerés sem. A teleket itthon töltjük, két kisgyermekem van, velük sokat foglalkozom karácsony közeledtével.

Kiss Dusánné, Kaposvár:

– Pénzügyesként dolgozom egy irodaszerekkel foglalkozó nagykereskedésben. Nálunk megbecsülik a munkavállalókat, a vezetőség jutalmakat is oszt. A pozitív visszajelzések az egész évre jellemzőek, nem kizárólag a karácsonyi ünnepnek szólnak. Ennek is köszönhető, hogy erről a munkahelyről szeretnék nyugdíjba menni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában