kérvény

2019.12.17. 14:00

Még egy év óvoda: van rá megoldás

Iskolaérettség 6 évesen: január végéig kell a szülőknek kérvényt benyújtaniuk az Oktatási Hivatalhoz (OH), ha azt szeretnék, hogy hatéves korú gyermekük az óvodában maradhasson még egy évig.

Andricz Gabriella

Míg korábban a gyermeket ismerő óvoda felelősségébe tartozott az iskolaérettség megítélése, egy új törvénynek köszönhetően a hivatal (OH) dönt majd a gyermek sorsáról. A döntés ellen a szülő csak bírósági eljárás keretében fellebbezhet.

A tanév kezdete óta egyre több szülőben kelt aggodalmat a tény, hogy csemetéjének hatévesen iskolába kell mennie, sok esetben együtt a nála majdnem két évvel idősebb generációval, akik négy évig jártak óvodába. Attól tartanak, ha egy állami szerv dönt, a vizsgálat csak az értelmi képességeit méri fel a gyermeknek, a viselkedésére, szociális éretlenségére nem terjed majd ki. Óvodapedagógusok, iskolavezetők szerint a törvénymódosítás nem fog akkora gondot okozni, mint ahogy ezt sokan feltételezik, hisz a szülő és az óvónő véleménye várhatóan meghatározó lesz a hivatali eljárás során. – A cél, hogy egyértelműbbé váljon az iskolaérettség ideje – mondta Törő Krisztina a Nagybajomi Mesevár Óvoda és Bölcsőde vezetője.

Az Oktatási Hivatal munkatársaitól megtudtuk: az eljárás rendjében történik változás, és ahhoz, hogy a gyermek tovább maradhasson az óvodában, ezután is figyelembe veszik a szülő és az óvodapedagógus véleményét.

Szülői kényelem?

– Májusban lesz a kisfiam hat­éves, az óvodában szépen teljesít, otthon hibátlanul fújja a verseket, számol és igényli a feladatokat, de izeg-mozog állandóan, és még nem biztos, hogy elbírná az iskolatáskát – mondta el Széll Katalin kaposvári édesanya.

– Az óvodákban eddig is, és a továbbiakban is az életkornak megfelelő logopédiai, gyógy­pedagógiai szűréseket az erre hivatott szakemberek időben elvégezik – mondta Törő Krisztina. – Íígy már amikor a gyermek eléri az ötéves kort, tudni lehet, hogy szükséges-e további fejlesztés, vagy vizsgálat a gyermek fejlődése érdekében. Az a szándék, hogy a gyerek problémáit időben felismerjék és fejlesszék, s indokolatlanul ne maradjon az óvodában hét­éves koráig, sok esetben a szülő kényelme miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában