párkapcsolat

2019.12.20. 14:00

Nem a végzettség, hanem a kellő intelligencia a fontosabb

Lefelé házasodnak a nők, vagyis a magasan kvalifikált hölgyek alacsonyabb végzettségű urakkal kötik össze az életüket. Ez egy friss felmérés szerint társadalmi jelenség, ám az emberek szerint nem számít a végzettség.

Koszorus Rita

Fotó: LANG ROBERT

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2018-ban Magyarországon 5664 alkalommal mondta ki a boldogító igent diplomás feleség érettségizett férjnek. 1366-szor házasodott diplomás feleség és szakmunkás férj, szakmunkás feleség és diplomás férj pedig mindössze 245 alkalommal kötött házasságot. Szemere Márta, barcsi szociológus szerint ez már általánossá vált. – Ennek számos oka lehet – mondta kérdésünkre. – A rendszerváltást követően megváltozott a gazdasági környezet, ami számos férfi számára lehetetlen helyzetet teremtett, míg a nőknek lehetőségeket. Az a múlt századra jellemző minta, amikor a beosztott nő a főnökéhez akart feleségül menni, elmúlóban van.

Ugyanis a nők saját egzisztenciát akarnak, tette hozzá. A család szerkezetének megváltozása az élettársi kapcsolat, csonka család megsokasodásával arra készteti a nőket, hogy maguk teremtsék meg a biztonságos megélhetést. – Fontos megemlíteni a demográfiai mutatókat – húzta alá Szemere Márta. – Valamint a korfát, a férfiak külföldi munkavállalását, amelyek lassan ugyan, de generálják a nők „lefelé” párválasztását. Ez a folyamat átalakíthatja a családon belüli viszonyokat, amit a párok kellő empátiával és intelligenciával kezelhetnek.

– Szerintem ez nem döntő tényező – mondta a diplomás Mária, aki hosszú évek óta él boldog házasságban a férjével. – Nálam és az ismerőseimnél is harmóniában vannak a párok ilyen szempontból.

A középkorú Barbara kérdésünkre azt mondta: nem hiszi, hogy több a diplomás nő, mint a férfi. Csak elfogytak a szabad diplomás férfiak. – Nem számít, hogy ki milyen végzettséggel rendelkezik, ha kellő intelligenciával rendelkeznek – mondta Molnár Balázs. – Márpedig ez nem bizonyítvány kérdése.

Papucs nő nincs, csak férfi

Mátraházi Tibor, kaposvári pszichológus szerint egyéntől függ, hogyan tudja egy pár kezelni a végzettségbeli különbségeket. – A legtöbb pszichológus azt mondaná, hogy az ilyen jellegű kapcsolatban önértékelési probléma van a háttérben – mondta Mátraházi Tibor. – Tehát azért választ valaki alacsonyabban iskolázott párt, ezáltal gyengébb partnert, hogy jobban tudja érvényesíteni az akaratát.

Mátraházi Tibor szerint pszichológiai szempontból mindegy, hogy lefelé vagy felfelé választ az ember párt, amíg mindkét fél jól érzi magát a kapcsolatban. A probléma azzal van, ha az alárendelt fél már nem érzi jól magát, belefásul, s ezáltal a fölérendelt úgy véli, nem kap semmiben segítséget.

– Az alárendeltséget egy férfi nehezen éli meg, mivel a kultúra nem ezt várja el tőle – tette hozzá a szakember. – Elég, ha arra gondolunk, hogy ha egy férfi alárendeli magát egy nőnek, akkor ő papucs. Erre tehát még egy külön szavunk is van. Ugyanilyen nem létezik a nőkre, talán nem véletlenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában