költségvetés

2020.01.30. 17:30

A környezet és az energia is nagy szerepet kap a következő évekre szóló tervekben

A következő évek cselekvési terve a somogyi megyeszékhelyen négy – a gazdasági, a népesedés és családpolitikai, az egészségmegőrzési, valamint a környezetvédelmi és energiahatékonysági – pillérre épül. A kaposvári közgyűlés elfogadta a város idei költségvetését csütörtökön,

Kovács Gábor

A költségvetési döntés értelmében a város több mint 13 milliárd forintot fordíthat idén fejlesztésekre.

– Szuper évünk lesz, és messzire tekintünk: elkezdjük a város 2030-ig tartó programjainak megvalósítását a kaposváriak felhatalmazása és ötletei alapján – ezzel kezdte a költségvetés tárgyalását Szita Károly polgármester.

2020-ban elindul Kaposvár újraiparosítási programja. Kezdetét veheti a villamos üzemmérnök képzés az egyetemmel karöltve, a Dombóvári úton 433 millió forintos oktatási és innovációs központot építenek, a Füredi úton megépül egy új ipari park, amelyet már az idén átadhatnak. A Virág utcában a régi 503-as szakiskola területén 355 millió forintért munkáshotelt építenek.

Egy 18 pontból álló, átfogó családtámogatási rendszert alakítanak ki a gyarapodó Kaposvárért. Ennek keretében egy új bölcsődét is építenek az Irányi utcai belső tömbben, és újabb játszóterek létesülnek, elsőként a Cseri parkban. A bölcsődék és óvodák hosszabb nyitvatartási időben működnek a dolgozó szülők kedvéért. Több mint 600 millió forintot fordít kerékpárutak építésére az önkormányzat az idén, ez az egészségmegőrző programot szolgálja. Sok turisztikai beruházás készülhet el: befejeződhet a Dorottya-ház felújítása, nekifognak a levéltár felújításának, megkezdődik a szentjakabi bencés apátság rekonstrukciója, beépítik a Nostra területét, négycsillagos kempinggel gazdagodhat a Deseda, és megrendelték a fürdő melletti új szálloda terveit.

A költségvetéshez tett hozzászólások között Torma János (FIDESZ) képviselő megemlítette, hogy a lakótelepeken nagyobb tisztaságot várnak el az ott élők. A problémát új módszerrel kezeli a közgyűlés: döntésükkel átalakították a városgondnokság szervezeti struktúráját, ettől hatékonyabb munkavégzést várnak el. Jogutód nélkül megszűnt a városgondnokság: a dolgozókat a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft, illetve a Kapos Holding Zrt. veszi át. A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. nevét javaslják megváltoztatni Kaposvári Városüzemeltetési Nonprofit Kft-re míg a Kaposvár Jégcsarnok Kft-t Kaposvári Parkolási Kft-re.

A városgondnokságon jelenleg 38-an dolgoznak, őket az átalakítással eddig semmilyen hátrány nem érheti. Eddig valamennyi dolgozó közalkalmazotti jogviszonyban volt. Ketten kerülnek át a polgármesteri hivatalba, 36-an a két társaságban folytatnák munkájukat vállalati irányítás mellett.

Klímatudatosan fejlesztenek

Klímabajnokok leszünk Magyarországon, és néhány európai várost is megelőzünk majd, jósolta Szita Károly, aki megjegyezte: nem mindig a leghangosabb politikusok a legnagyobb klímavédők, mert ezt a tettek határozzák meg. Kaposváron klímatudatosan kell fejleszteni, tette hozzá. A város azt vállalta, hogy 2050-re 80 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, és 2019-re a vállalás 58 százalékát már teljesítették. Harminchárom intézményre kerültek új napelemek, ez 1975 tonna szén-dioxid kibocsátást váltott ki. Az idén két elektromost buszt vásárolnak, felújítják a Bárczy iskolát 378 millió forintért, és a nyár végére átadják Közép-Európa legnagyobb napelem parkját. Szita Károly elmondta: a múlt héten tárgyaltak a SEFAG új vezetésével a biomassza erőmű létesítéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában