megőrzés

2020.01.13. 11:30

Somogyi kincsek: a környezetünk megóvása kötelességünk

Művészetet, épületet, hagyatékot és eseményeket is díjaztak az idei Megyehéten. A Somogy Megyei Értéktár kilenc értékkel gazdagodott és átadták az Örökségünk–Somogyország Kincse díjat is.

Marosi Gábor

– Kötelességünk megőrizni azoknak az örökségét, akik egykor értékeket teremtettek – fogalmazott megnyitójában Szajcz Adrián, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke. A somogyi értékekre nemcsak az itt élők, hanem az egész ország büszke lehet. A Balaton, a somogyi vadállomány, a zselici erdő, Fekete István, Berzsenyi Dániel, vagy éppen Szász Endre életműve valamennyiünk büszkesége – hangsúlyozta.

Vörös Tamás, a Somogy Megyei Értéktár Bizottság elnöke beszédében elmondta: a megyei önkormányzat mindig kiemelt feladatának tekintette a somogyiság, a somogyi értékek megőrzését. Egyik ilyen az Örökségünk–Somogy­ország Kincse díj, amellyel valamilyen tevékenységet ismernek el, vagy létesítményt jutalmaznak. A rangos elismerést idén a balatonszárszói Költészet Napi Versmondó Verseny érdemelte ki. A díjat a megmérettetésnek helyet adó József Attila Általános iskola és AMI vezetője Szabó Zoltánné Gelencsér Ilona vette át. – Óriási megtiszteltetés ez számunkra – fogalmazott az intézmény vezetője. – Úgy gondolom, hogy a szívvel-lélekkel való munka, ami hozzájárul ennek a rendezvénynek a megszervezéséhez, az a sok energia, amit évről évre belefektetünk, úgy tűnik, most mások számára is nyilvánvalóvá vált – tette hozzá.

A díjátadón a legtöbb elismerést Mesztegnyő kapta. A településen négy olyan „értéket” is találtak, amelyet felvettek a Somogy Megyei Értéktárba. Nagy László Péter, Mesztegnyő polgármestere elmondta: az elismerés nagy büszkeséggel tölti el őket, ezek ugyanis olyan egyedi értékek, melyeket fontos megőrizni az utókornak. Hanzel Csanád László, tojáspatkoló munkássága is somogyi értékké vált. Az iparművész kiemelte: nagy megtiszteltetés számára az elismerés. Eddig ugyanis csak saját örömére patkolta a tojásokat. – Ez egy bizonyság – mondta. – A díj azt sugallja számomra, hogy jó az, amit csinálok. Tudomásom szerint a megyében egyedül én foglalkozom ezzel a mesterséggel – tette hozzá Hanzel Csanád László.

A díj azt sugallja, jó az, amit csinálok

A balatonszárszói versmondóverseny is elismerést kapott

Az Örökségünk-Somogyország Kincse díjat idén a balatonszárszói Költészet Napi Versmondó Versenynek ítélték oda. A több évtizedes múlttal rendelkező megmérettetésen a megye legkiválóbb diákversmondói vesznek részt. A Somogy Megyei Értéktár is gyarapodott. Felvették a Mesztegnyői Kárpát-medencei Ifjúsági Találkozókat, a mesztegnyői Nepomuki Szent János rk. templomot és kolostort, Kövesdi Tiborné munkásságát és az általa alapított Honismereti Egyesületet, a mesztegnyői rétest és rétesfesztivált, Páll Endre életművét és hagyatékát, a Magyar Pálos Rend Somogy megyei emlékeit, Somogy megye múltjából – levéltári évkönyvsorozatot, Hanzel Csanád László tojáspatkoló munkásságát, valamint Tóth Mihály fafaragó életművét.

Ezek is érdekelhetik